Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι ελιές (*) είναι σε κίνδυνο ; Μήπως να αγοράσουμε δέντρα της Monsanto ;

Πάνε λίγα χρόνια που στις Η.Π.Α. εμφανίστηκε (με ποιο τρόπο άραγε ;) ένα βακτήριο που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα. Το Xylella fastidiosa. Το Xylella fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Συγκεκριμένα, το 1987 επανεμφανίστηκε ένα "ξεχασμένο" από το 1884 βακτήριο που καταγράφηκε στην Β. Αμερική, που κατέστρεφε τα ξυλώδη τμήματα των ελαιόδεντρων, των αμπελιών, των αμυγδαλιών και των εσπεριδοειδών. (σημείωση : Η Monsanto ιδρύθηκε το 1901...).

Ένα βακτήριο που έχει αργή ανάπτυξη μεν, αλλά που είναι απίστευτα ισχυρό και μη επιδεχόμενο ίαση. Η μόνη -για την ώρα- αντιμετώπιση περιορίζεται στην καύση των δέντρων που έχουν προσβληθεί απ αυτό το βακτήριο. Λεπτομέρειες για την φυσιολογία των βακτηρίου, εδώ.

Το 2013 το μικρόβιο αυτό έκανε την "εμφάνισή του" (πως άραγε) στην Ιταλία όπου μια ολόκληρη περιοχή, η Απουλία "ξεκληρίστηκε" από τις ελαιοκαλλιέργειες της. Τότε, στα τέλη του 2013, ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Raffaele Baldassarre απηύθυνε ερώτηση (βλέπε εδώ) στο Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο ερωτώντας αν προτίθεται η Ε.Ε. να λάβει μέτρα για έρευνα για το βακτήριο, αλλά και για λήψη μέτρων πρόληψης και καταστολής του. Ερώτηση που -ουσιαστικά- έμεινε στα ... αζήτητα, ενώ, κατοπινά η Ευρωπαϊκή επιτροπή ... επέστρεψε ως κριτής,  καταγγέλλοντας -τον 3/2015- (15 μήνες αργότερα της καταγγελίας - ερώτησης) τους Ιταλούς αγρότες πως εκείνοι φταίνε που δε ξεχέρσωσαν τα δέντρα τους και δεν τα έκαψαν, (χωρίς όμως ποτέ να αναφέρει πότε είχε δώσει αυτή την οδηγία - εντολή ...).

Πλέον, με δεδομένο πως (σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν), στα 28 κράτη μέλη παράγεται το 73% της παγκόσμιας ποσότητας ελαιολάδου και καταναλώνεται το 66%. Το υπόλοιπο 34% εξάγεται ως πανάκριβο και ποιοτικό αγαθό, την ίδια ώρα που η Ε.Ε. καταναλώνει τα άχρηστα και επικίνδυνα σπορέλαια των ... ΗΠΑ (κυρίως). Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Απουλία, και η Επιτροπή συνέστησε (;;;) την προληπτική εκρίζωσή τους.

Με δεδομένο πως πλέον απειλείται ολόκληρη η παραγωγή λαδιού και της Χώρα μας, διερωτάται κανείς. Τι θα κάνει γι αυτό η ... πεφωτισμένη ηγεσία της Χώρας μας, η πανταχού άρχουσα Ε.Ε., οι "επίτροποι" της, μιας και -γενικά- εμφανίζονται ως οι ... "φύλακες" των προαιώνιων δεινών μας ; ...

(*) κινδυνεύουν τα ελαιόδεντρα, τα αμπέλια, αμυγδαλιές,  και τα δέντρα που δίνουν εσπεριδοειδή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η