Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιός είμαι

Είμαι ένα μικρό χωριό στα Β.Δ. του Ν. Αρκαδίας, χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, κτισμένο ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του Αφροδίσιου όρους, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η χωροταξική μου δομή επιμερίζεται σε 4 μεγάλες γειτονιές.

Διαθέτω πολλές πηγές με γάργαρο νερό, πολλές εκκλησίες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ηλικία περί τα 200 έτη, ένα γραφικότατο Μοναστήρι.


Το κλίμα μου είναι ήπιο, λόγω του ότι η δυτική μου πλευρά είναι ανοικτή μέχρι τις παραλίες της Ηλείας. Αντίθετα, η βορινή μου πλευρά είναι προφυλαγμένη από τα Αφροδίσια όρη.

Κοντά μου έχω τη γραφικότατη λίμνη του Λάδωνα, το Μοναστήρι της Παναγιάς σκαρφαλωμένο σε ένα φαράγγι, το Αρχαίο Μαντείο της Ερυκίνης Αφροδίτης όπου γεννήθηκε η Θεά.

Στα δρομάκι μου μπορείς να μυρίσεις ζεστό ψωμί ψημένο σε (λίγους πλέον) χτιστούς ξυλόφουρνους, να δεις ασβεστωμένα πλατύσκαλα.

Έχω Κ.Ε.Π. Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολείο, σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου και basket, φούρνο που εμπορεύεται και αγνό μέλι παραγωγής μου, cafe-bar, ψησταριά, ταβερνάκι, παραδοσιακό καφενεδάκι, 2 παραδοσιακά εμπορικά μαγαζάκια. Επίσης έχω και σπιτικά που παρέχουν ντόπια προϊόντα (ντομάτες, λαχανικά, καρύδια, αμύγδαλα, αυγά, γάλα, τυρί).

Η Γη μου έχει γεννήσει μεγάλους και επιφανείς εμπόρους, πολιτικούς και επιστήμονες, αλλά και καλούς βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Κάθε μέρα που περνάει, έρχομαι όλο και πιο κοντά στα σύγχρονα δρώμενα, χωρίς να χάνω καθόλου το ύφος μου και χωρίς να αλλοτριώνομαι.

Έχω Ανθρώπους που με αγαπούν, με τιμούν, με σέβονται και προσπαθούν το καλύτερο για εμένα.

Να μη ξεχάσω να πω ότι με έδρα εμένα (σύντομα ξεκινά η ανέγερση καταλυμάτων, ενώ μέχρι την ανέγερση των καταλυμάτων, βρίσκεις και τώρα φιλοξενία) έχεις τη δυνατότητα δια ατελείωτες διαδρομές on the road και για τους λάτρεις off the road, με προορισμούς που σε κάνουν να καταλάβεις για ποιό λόγο οι αρχαίοι Ρωμαίοι έλεγαν "et in Arcadia ego" και είχαν τη περιοχή μου ως τουριστικό θέρετρο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η