Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Άγιος της Ελλάδος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

"Ο Δημοσιογράφος είναι ένας κατάλληλα τοποθετημένος καθρέφτης". Αυτό δηλώνει ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος ο οποίος έχει τον ιστότοπο www.greecewithin.com δηλαδή, "η Ελλάδα εκ των έσω". Με αυτό το δεδομένο, που με εκφράζει απόλυτα και χωρίς διόλου να είμαι δημοσιογράφος, μεταφέρω εδώ κάποιες "γωνίες" της Ιστορίας για τον Γέρο του Μωριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που ενδεχομένως να μην είναι γνωστές στο πλατύ κοινό.

Ας μας γίνει παράδειγμα Ελεύθερου Αδούλωτου Έλληνα και ας αποτινάξουμε από πάνω μας τα μιάσματα που πατάνε ακόμη τα Χώματα μας.

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Αυθεντικό εκμαγείο Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος ανάμεσα στα αφιερώματα που έχει κάνει, είναι και μια σειρά από καταγραφές για τον Άγιο της Ελλάδος. Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Δεν θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω κάποια από τα κείμενα του αφιερώματός του για τον Γέρο του Μωριά, αλλά απλώς θα παραπέμψω στο αφιέρωμά του που το βρίσκουμε εδώ : http://greecewithin.com/Θεόδωρος_Κολοκοτρώνης

Στην σελίδα του και ειδικότερα στο αφιέρωμά του θα βρούμε, στοιχεία για τον βίο Του, για λαογραφικές αναφορές και τιμές στο  Γέρο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό μεταξύ των οποίων και εκμαγείο του προσώπου Του. (Σημείωση  : εκτός των όσων φωτογραφιών βρίσκονται μέσα στα κείμενα, πρόσθετες υπάρχουν και στο κάτω μέρος του κάθε άρθρου. Προσθέτω δε πως η σελίδα greecewithin είναι στο σύνολό της, κόσμημα λαογραφίας και γνώσης.

Αναλυτικότερα επί του θέματος : 


Μεταφορά των οστών του Θ. Κολοκοτρώνη, δοξολογία στον Μητρ. Ναό του Αγ. Βασιλείου, 10 Οκτ. 1930. (φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)
Ανακομιδή στη Τρίπολη των λειψάνων του Θ. Κολοκοτρώνη με το τραίνο, 10 Οκτ. 1930, σιδ. σταθμός Τρίπολης. Διακρίνεται στο κέντρο ο μετέπειτα δικτάκτορας Ι. Μεταξάς. Φωτ. Δ. Σαλαπάτας. (φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)
Εορταστικές τελετές στην πλ. Αρεως για την άφιξη των οστών του Θ. Κολοκοτρώνη και την ταφή τους στον ναό του Προφήτη Ηλία, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του. (φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)
(οι 3 ανωτέρω φωτογραφίες, από το www.arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/trip/pasttrip2.htmΤο σκήνωμα του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
Περικεφαλαία και ζωνάρι Θ. Κολοκοτρώνη
Σιγά διαβάτη εδώ κοιμάται ο Γέρος του Μωριά
Η κατάντια του Ελληνισμού. Το κελί που έριξαν τον Γέρο του Μωριά
Το Τρένο που μετέφερε τα Οστά Κολοκοτρώνη, το 1930, στην Τρίπολη
Το Τρένο που μετέφερε τα Οστά Κολοκοτρώνη, το 1930, στην Τρίπολη (1)
Το Τρένο που μετέφερε τα Οστά Κολοκοτρώνη, το 1930, στην Τρίπολη (2)
Για τελείωμα αφήνω την ανιστόρητη αμετροέπεια και ασχετοσύνη (;;;) ... μερικών όπου στο "παρά 1'' σώθηκε η το βαγόνι που μετέφερε τα Οστά του Κολοκοτρώνη το 1930 στην Τρίπολη από το να γίνει σκραπ, καθώς ... εκ παραδρομής" συμπεριλήφθηκε σε λίστα για διάλυση, χαρακτηριζόμενο ως "άχρηστο υλικό" !!!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ "Εκ παραδρομής συμπεριλήφθηκε σε λίστα προς διάλυση άχρηστου τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Πρόκειται για τη φορτάμαξα με αριθμό κυκλοφορίας Ζ11 2317, που κατασκευάστηκε στο βελγικό εργοστάσιο της Baume Marpent στα τέλη του 19ου αιώνα (1888 - 1892) για λογαριασμό μίας εκ των πρώτων εταιρειών που είχαν αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία σιδηροδρόμου στην Ελλάδα.Το βαγόνι βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση και φυλάσσεται στους Μύλους Αργολίδας, ενώ είναι η μόνη από τις 50 φορτάμαξες τις οποίες είχε παραγγείλει η ΕΜΣΕ που έχει επιβιώσει μέχρι τις ημέρες μας.Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτριος Καμπόσος ζήτησε επίσημα από τον Πρόεδρο του ΟΣΕ να δοθεί άδεια να μεταφερθεί στους στρατώνες Καποδίστρια σε φυλασσόμενο και αρχαιολογικό χώρο. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η