Σημείωση Κοντοβάζαινας : Επιμένω στο θέμα της Ανάβρας (εκεί όπου "οι 500 κάτοικοι ζουν σαν ... Κροίσοι, στο πιο πλούσιο χωριό της Ελλάδας και μοιράζονται μαζί μας το μυστικό της επιτυχίας τους) και επανέρχομαι, καθώς είναι το χειροπιαστό παράδειγμα πως όλα γίνονται με την εμπλοκή των ντόπιων και την απεμπλοκή και την παραμέριση των συμφερόντων. Μικροκομματικών και προσωπικών.
Θέτοντας ως πρωταρχικό παράγοντα την τοπική κοινωνία και το "αύριο" και όχι το "σήμερα", το αποτέλεσμα είναι διαχρονικό, ισχυρό και σταθερό να αντέξει τους όποιους κλυδωνισμούς.
Αφού θυμίσω πως η Ανάβρα είναι σε ίδιο με εμάς υψόμετρο και σε ανάλογο με εμάς εδαφικό περιβάλλον, ως κλείσιμο του προλόγου θα παραθέσω το σχόλιο που αναφέρεται κάτω από το πρωτότυπο άρθρο και αφορά κυρίως την Κεντρική Διοίκηση : "όταν σας ρωτούν που βρήκατε τα λεφτά κύριε Τσουκαλά, απλά πέστε τους ότι δεν τα φάγατε".
Τέλος, θα προσθέσω πως δίπλα στον κ. Τσουκαλά είναι και η σύζυγός του, κ. ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και π. Τεχνική Σύμβουλος της Κοινότητας χωρίς αμοιβή και όποιος κατάλαβε ... κατάλαβε. Ίσως είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούν "κάποιοι" και να παράσχουν και "κάτι" χωρίς αμοιβή στα μέρη τους.
Ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος και επίσκεψης |
Πριν 16 χρόνια η Ανάβρα ήταν απλά ένα
απομακρυσμένο χωριό της Μαγνησίας, όπου λίγοι κάτοικοι και πολλά ζώα
συμβίωναν σε ένα ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο από τους πάντες τόπο.
Λίγα χρόνια μετά, όχι μόνο κατάφερε να σταθεί όρθιο, αλλά και να γίνει
το χωριό πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη. Κρατικά κανάλια κάθε
ευρωπαϊκής χώρας, αλλά και επισκέπτες τόσο από την Ευρώπη όσο και…….
από την Ελλάδα, έχουν επισκεφθεί το χωρίο για να καταγράψουν και να
«κλέψουν» το μυστικό της Ανάβρας ή έστω για να δουν ζωντανά αυτά που
ακούν και διαβάζουν.
Η Ανάβρα, όπου εδώ και χρόνια ζει το θαύμα της ανάπτυξης, συνεχίζει ακόμη και εν
μέσω κρίσης να απασχολεί και να προωθείται ως πρότυπο λειτουργίας και
ανάπτυξης, αφού είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που σημειώνει αρνητικά
ρεκόρ σε ανεργία και κρίση. Σε υψόμετρο 1000 μέτρων η Ανάβρα δεν γνώρισε
ποτέ ανεργία, αλλά κυρίως οι κάτοικοί τους δεν ξέρουν τι είναι η
οικονομική κρίση.
Ανάβρα Μαγνησίας |
Οι 500 περίπου κάτοικοι του χωριού, είναι όλοι κτηνοτρόφοι με σύγχρονες και οργανωμένες κτηνοτροφικές ομάδες και με ετήσιο εισόδημα για κάθε κάτοικο 30.000 έως 100.000 ευρώ το χρόνο, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι κάτω από 40 ετών.
Οι κάτοικοι της Ανάβρας απολαμβάνουν παροχές όμοιες με αυτές των κατοίκων της Ελβετίας. Το μικρό Γκστάαντ της Ελλάδας, διαθέτει δωρεάν παρκινγκ για όλους, δωρεάν γυμναστήριο, δύο σχολεία ολοήμερα, αιολικό πάρκο που δίνει έως και 100.000 ευρώ έσοδα στην κοινότητα, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Κι αν δεν ερχόταν το πρόγραμμα Καλλικράτης και η αναγκαστική συνένωση με το Δήμου Αλμυρού να περιορίσει την ανάπτυξή του, λόγω της γενικότερης κρίσης που υπάρχει στη χώρα, οι κάτοικοί του σήμερα θα είχαν εξασφαλίσει δωρεάν ρεύμα και θέρμανση. Θα ήταν το πρώτο αυτόνομο χωριό στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο.
Το … μυστικό της Ανάβρας
Δημήτρης Τσουκαλάς, κοινοτάρχης |
Ο πρωτεργάτης αυτού του έργου και πρώην κοινοτάρχης Ανάβρας κ. Δημήτρης Τσουκαλάς (Πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ) δέχεται πολυάριθμες προσκλήσεις για να παρουσιάσει το φαινόμενο αυτό τοπικής ανάπτυξης σε διάφορα forum, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια κ.α.
«Πάντα μου κάνουν την ίδια ερώτηση. Πού βρήκατε τα λεφτά; Μέσα από προγράμματα τους απαντάω. Και πού βρήκατε τα προγράμματα. Τα βρήκα τους απαντάω γιατί απλά … υπάρχουν», δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ. Τσουκαλάς, που μας αποκάλυψε το μυστικό της Ανάβρας.
Δημήτρης Τσουκαλάς. Άνθρωπος με όραμα |