Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καιρός για χειμερινό κλάδεμα της κληματαριάς

Ο χώρος είναι ποικίλης ύλης και φιλοξενεί θέματα που αφορούν (πολλά εξ αυτών), όχι μόνο ένα χωριό μα, το σύνολο της υπαίθρου. 
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο πως οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι οι κατ΄ εξοχήν μήνες του κλαδέματος των κληματαριών και των αμπελιών, παρατίθενται πολλές διαφωτιστικές πληροφορίες για το θέμα.



Παράλληλα με το ανωτέρω κατατοπιστικότατο video προσθέτω και μια σχετική ανάρτηση του Γεράσιμου Σιδηρόπουλου που την βρήκα πολλή ενδιαφέρουσα και την παραθέτω
Γ.Θ.Κ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ καιρός για κλάδεμα και επί τη ευκαιρία να πούμε λίγα πράγματα για το κλάδεμα: 

α) Τα πρώτα 10 χρόνια ανανέωνα τα οριζόντια κλαδιά κάθε χρόνο,30-40 cm αριστερά και δεξιά του κορμού ( το ύψος το επιλέγεις ανάλογα με τους πασσάλους που έχεις και το ύψος που τοποθέτησες το σύρμα). Κατά την βλάστηση βγαίνουν πολλοί βλαστοί, αφού στο μήκος που αφήσαμε υπάρχουν πολλά μάτια , όσο είναι μικροί οι βλαστοί ρίχνουμε αυτούς που έχουν βλαστήσει από το κάτω μέρος του κλαδιού και αφήνουμε 3-4 βλαστούς σε κάθε πλευρά. 
Το κλάδεμα αυτό θέλει πολύ δουλειά , δέσιμο κάθε χρόνο τα οριζόντια, κόψιμο τα περσινά τα οποία έχουν δυναμώσει και κόβονται δύσκολα , με φυσική συνέπεια τενοντίτιδες και άλλα προβλήματα στα χέρια. Επίσης επειδή κάθε χρόνο το φυτό θρέφει τα οριζόντια κλαδιά, συνήθως έχουμε μικρή ρόγα. Βέβαια το δένδρο ανανεώνεται κάθε χρόνο και η παραγωγή είναι μεγάλη σε ποσότητα. 
Λόγω όλων των παραπάνω λόγων και του γεγονότος ότι πέρασαν τα χρόνια σε συνδυασμό με το ότι το κλάδεμα εμείς οι ερασιτέχνες παραγωγοί πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, με οδήγησαν στην αλλαγή κλαδέματος και την αγορά ψαλιδιού με αέρα. Ένα καλό ψαλίδι χεριού κοστίζει από 10€ έως 20€, όχι στα φθηνά των 2-3 ευρώ γιατί δεν αντέχουν στο κλάδεμα και σε δυσκολεύουν περισσότερο. Ένα ψαλίδι με αέρα έχει μεγάλο εύρος τιμών ανάλογα με το αν δουλεύει με βενζίνη, ρεύμα πόσους ίππους είναι το μοτέρ. 

Παρακάτω δείτε ένα ψαλίδι(12€ περίπου) και ένα μοτέρ (800€ περίπου) που χρησιμοποιώ εγώ στο κλάδεμα. 
ψαλίδι κλαδέματος 

Μοτέρ αέρα με βενζίνη

ψαλίδι αέρα (από μοτέρ)

β) Πέρσι και φέτος (Αν και πιστεύω ότι είναι νωρίς , άρχισα το κλάδεμα από τις κληματαριές) κάνω το λεγόμενο κοντοκλάδι δηλαδή αφήνω τα οριζόντια κλαδιά όπως είναι (ήδη είναι χονδρά κλαδιά και δεμένα) και αφήνω σε 3-4, σε κάθε πλευρά ,περσινά στελέχη ένα μόνο κλαδί με 3 μάτια ( Το πρώτο το τυφλό και άλλα δύο). Στην σταφίδα αφήνουμε 8-10 μάτια (περίπου 20-30 cm). Επειδή μία φωτογραφία είναι σαν δέκα λέξεις, δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το φετινό μου κλάδεμα. 

Φυτό κλαδεμένο σωστά κατά την άποψη μου

Δύο στελέχη , με ένα κλαδί και τρία μάτια

Λάθος , σε ένα στέλεχος δύο κλαδιά

Το σωστό για να μην το παραφορτώσουμε

Στην σταφίδα αφήνουμε περισσότερα από 3 μάτια

Άρχισα το κλάδεμα. Όπως βλέπετε εκτός από παλμέτα από το ίδιο κλίμα,σειρά παρά σειρά , έκανα και κληματαριά , αυτό αυξάνει την παραγωγή.
 
 
Σημείωση : παλμέτα ονομάζεται το σύστημα των πασσάλων / στηριγμάτων, με σύρμα συνδεδεμένων μεταξύ του, επί των οποίων στηρίζονται τα φυτά


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμά...

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η ...