Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πατροπαράδοτος και σύγχρονος ξυλόφουρνος ... και μια ψησταριά

UPD Ακολουθεί μια υπέροχη καταγραφή δημιουργίας πατροπαράδοτου φούρνου, ενώ η ανάρτηση τελειώνει με 2 υπέροχα και περιγραφικά video όπου εκτίθενται αναλυτικά οι οδηγίες για την κατασκευή ενός σύγχρονου ξυλόφουρνου.

Σημειωτέον πως ενδιάμεσα της ανάρτησης, υπάρχουν και εκτυπώσιμες οδηγίες για το φτιάξιμο του κάτωθι (πατροπαράδοτου) φούρνου.


Στο τέλος δε του άρθρου αναρτάται και το σχετικό για την κατασκευή μιας ψησταριάς πλούσιο φωτογραφικό υλικό.



Μια εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις θα παρακολουθήσουμε σήμερα. Απαραίτητες προϋποθέσεις να «πιάνουν» λίγο τα χέρια μας, να μη «φοβηθούμε» να τα λερώσουμε (ούτε τα πόδια μας) και να διαθέτουμε έστω λίγο από αυτό που λέγεται  μεράκι.
Θα δούμε με ποιον τρόπο, δυο γυναίκες από το χωριό Αγράμπελο Αιτωλοακαρνανίας, θα κατασκευάσουν έναν παραδοσιακό φούρνο σαν αυτούς που χρησιμοποιούν στο χωριό τους. Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι:
Τσιμεντόλιθοι με τους οποίους θα σχηματιστεί η βάση του φούρνου.
Κομμάτια από σπασμένα κεραμίδια, παλιά τούβλα και πέτρες για να κατασκευαστεί ο θόλος του (καλούπι).
Χώμα που αφού κοσκινιστεί θα γίνει λάσπη (πηλός).
Άχυρα που θα ανακατευτούν με τον πηλό, οπλίζοντάς τον.
Νερό.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρακολουθούμε βήμα βήμα την κατασκευή του φούρνου:

Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση, χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους και
κομμάτια από παλιά τούβλα ή κεραμίδια.

Με το  μεγάλο ταψί του νοικοκυριού παίρνουμε τα μέτρα
του φούρνου.

Στη συνέχεια πρέπει να κοσκινίσουμε το χώμα που μαζέψαμε
από το βουνό ή οπουδήποτε αλλού.

Κάθε βοήθεια στο κοσκίνισμα, δεκτή.

Αφού ανοίξουμε το χαρμάνι ρίχνουμε το νερό.

Πατώντας με τα πόδια και ανακατεύοντας περιοδικά με
την τσάπα,  έχοντας προσθέσει και το άχυρο, φτιάχνεται
σιγά σιγά η λάσπη-πηλός.

Στη συνέχεια η λάσπη μετατρέπεται σε μπάλες.


Οι μπάλες λάσπης απλώνονται πάνω στην βάση
του φούρνου...
...αφού πεταχτούν με δύναμη από ψηλά.

Ακολουθεί καλό στρώσιμο της λάσπης με τα χέρια.


Για να σχηματιστεί στιλπνή επιφάνεια, το τελευταίο
στρώσιμο γίνεται με βρεγμένο χέρι.

Αφού στεγνώσει η βάση του φούρνου στοιβάζουμε σε σωρό
τα σπασμένα κεραμίδια, τούβλα ή πέτρες, για να σχηματιστεί
το καλούπι του θόλου.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λάσπη κυκλικά στο καλούπι...

...από κάτω προς τα πάνω...

...χτυπώντας την δυνατά.





Το καλούπι έχει σκεπαστεί παντού με λάσπη.


Χρησιμοποιώντας νερό και χαϊδεύοντάς την με τα χέρια,
η λάσπη γυαλίζει.

Ο φούρνος είναι έτοιμος...

και αρχίζει σιγά σιγά να στεγνώνει.

Θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να στεγνώσει καλά ο φούρνος. Όταν στεγνώσει ο πηλός, αφαιρούμε σταδιακά τα κομμάτια τούβλα, κεραμίδια, πέτρες από το εσωτερικό του και τον ανάβουμε. Φροντίζουμε μια δυνατή φωτιά να τον καίει για περίπου 48 ώρες. Μετά και από αυτήν την διαδικασία, ο φούρνος είναι έτοιμος. Καλά ψησίματα!



Για όποιον θέλει εκτενέστερη αναφορά για το ξυλόφουρνο, εδώ αναλυτικό (και εκτυπώσιμο σχέδιο κατασκευής του saligari.espivblogs.net/files/2013/06/xylofournos_saligari_reduced-size1.pdf

Τέλος, για όποιον θέλει να κινηθεί με σύγχρονα υλικά στην κατασκευή ενός ξυλόφουρνου, ακολουθούν 2 αναλυτικότα και κατατοπιστικά video





Μπάρμπεκιου. Τοποθέτηση ψησταριάς, φούρνου και διαμόρφωση χώρου ψησίματος



Τοποθέτηση ψησταριάς, φούρνου και διαμόρφωση χώρου ψησίματoς (μπάρμπεκιου)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμά...

Εγκληματίες. Νταήδες. Τραμπούκοι. Αιμομίκτες. Άνανδροι. Εκβιαστές. Δειλοί. Κατά συρροή παράνομοι. Παρακρατικοί δολοφόνοι ;

Τα πρώτα ήταν γνωστά.  Όταν τα «κλειστά στόματα» μιας μικρής κοινωνίας άνοιξαν, κάποιοι αναρωτιούνται αν συντρέχουν λόγοι και για το τελευταίο. Όλα στο φως. Μια μεγάλη έρευνα που θα φέρει στο φως όλα όσα σιγοψιθυρίζονται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες σε στρούγκες και σε στάνες.   Μια έρευνα που θα φέρει στο φως τους λόγους που διώχνουν κάθε καλό στοιχείο, που τρομοκρατείται κάθε παραγωγικό μέλος και αναγεννά κάθε γερμανοτσολιά χαφιεδοχίτη του ζοφερού παρελθόντος. Μια έρευνα που θα κάνει ντόρο και θα διώξει την κόπρο του Αυγεία. Μια έρευνα που θα απαντήσει σε κάθε απορία.