Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2016 Ευχόμαστε καλή χρονιά

Χαράματα στο χωριό μας
Καλή χρονιά σε όλους τους συμπατριώτες με υγεία, δύναμη, δημιουργικότητα, παραγωγικότητα και κυρίως με Λευτεριά στην Πατρίδα και στον Λαό, χωρίς να ξεχνά αυτός ο τελευταίος, ο Λαός, πως πρέπει να σηκώσει το χέρι του και να απαιτήσει να φύγουν από τα Χώματα εκείνοι που οι γονείς μας διέλυσαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί με τους εδώ "υπαλλήλους" τους.

Το σκοτεινό 2015 ας αποτελέσει οριστικά παρελθόν
Με την ευκαιρία της έλευσης της νέας χρονιάς ας ακούσουμε και ένα ρεμπέτικο τραγούδι του 1933 όπου, ο στιχουργός και ερμηνευτής Κώστας Ρούκουνας μιλάει για την "κρίση" και ας σκεφτούμε πως ότι ακούσουμε είναι λες και γράφτηκε ... χθες. 

Ας είναι φωτεινό το 2016 μας

Θέλουμε λοιπόν να συνεχίσει

αυτή η κατάσταση στην Πατρίδα ; Ή ακόμη, θέλουμε να χαθούν ότι παρέδωσαν με αίμα οι πρόγονοί μας ; Ο φόβος και η ανησυχία δεν έχουν Συμπατριώτες καμία θέση στην ζωή μας. 
Δεν έχουμε το δικαίωμα να λιποψυχήσουμε και να σκεφτούμε την "βόλεψη μας" καθώς, τα παιδιά μας δε θα καμαρώνουν για εμάς.



Οι φόροι και τα κόμματα
φέραν αυτή την κρίση
που κάνανε τον άνθρωπο
να μην μπορεί να ζήσει

που κάνανε τον άνθρωπο
να μην μπορεί να ζήσει

κι όλο τη φτώχεια πολεμά
για να την ανικήσει
να βγάλει το ψωμάκι του
το σπίτι του να ζήσει

να βγάλει το ψωμάκι του
το σπίτι του να ζήσει

αλλά κι αυτό αδύνατο
για να το ’κονομήσει
και κάθε μέρα βλαστημά
την έρημη την κρίση

και κάθε μέρα βλαστημά
την έρημη την κρίση

όλος ο κόσμος τα ’χασε
κι όλοι παραμιλούνε
και κάθε μέρα βλαστημούν
την κρίση που περνούνε

και κάθε μέρα βλαστημούν
την κρίση που περνούνε

-Άιντε, να ζήσεις φτώχεια και να πεθάνεις παλιοκρίση!
-Γεια σου Ογδοντάκη μου, παιδί μου, γεια σου!


Στίχοι και ερμηνεία : Κώστας Ρούκουνας.

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμά...

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η ...