Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάνω κασέρι με λεμόνι (video + φωτογραφίες)

Υλικά:
  • 5 λίτρα γάλα
  • 5 λεμόνια
  • Χοντρό αλάτι
  • Ελαιόλαδο για συντήρηση
Σκεύη:
  • τουλπάνι (τσαντίλα) για το στράγγισμα
  • τρυπητό
  • ένα κεσεδάκι από γιαούρτι Σπιτικό Κρι-Κρι 1 κιλό τρυπημένο στον πάτο (πολλές τρύπες με καρφί)
  • ένα όμοιο κεσεδάκι ατρύπητο
Στραγγίζουμε το γάλα και το βάζουμε να βράσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην κολλήσει. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το χυμό των
λεμονιών. Όταν το γάλα αρχίζει να φουσκώνει, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Το γάλα ‘κόβει’ αμέσως σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στο νεροχύτη το τρυπητό και πάνω του απλώνουμε το τουλπάνι, το οποίο έχουμε βρέξει για να μην κολλήσει το τυρί.

Αδειάζουμε εκεί μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Πιάνουμε τις άκρες του τουλπανιού και ανεβοκατεβάζουμε ελαφρά τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι να φύγει ο πολύς ορός.
Τοποθετούμε το τουλπάνι με το τυρί μέσα στο κεσεδάκι από το γιαούρτι που έχουμε τρυπήσει. Το πιέζουμε λίγο με το χέρι. Τακτοποιούμε κάπως το τουλπάνι ώστε να μην έχει πολλές ζάρες και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο ατρύπητο κεσεδάκι. 

Μέσα σ’ αυτό βάζουμε βάρος – μια πέτρα, ένα γεμάτο βάζο κ.α. – και το αφήνουμε έτσι 10-12 ώρες περίπου, να στραγγίσει καλά. Κατόπιν, αφαιρούμε το βάρος, βγάζουμε το ατρύπητο κεσεδάκι, τραβάμε το τουλπάνι και ελευθερώνουμε το τυρί.
Σ’ ένα βαθύ πιάτο βάζουμε μια χουφτίτσα χοντρό αλάτι. Τοποθετούμε το τυρί πάνω στο αλάτι. Ρίχνουμε άλλη μια χουφτίτσα από πάνω. Καλύπτουμε με δεύτερο πιάτο και πάνω βάζουμε πάλι βάρος. Το αφήνουμε άλλες 10-12 ώρες.
Κατόπιν το καθαρίζουμε-χωρίς πλύσιμο. Είναι έτοιμο ή να το φάμε ή να το αποθηκεύσουμε.

Εμείς το συντηρούμε για 4-5 εβδομάδες βάζοντάς το μέσα σε ελαιόλαδο. Για να μην ξοδεύουμε πολύ λάδι, χρησιμοποιούμε πάλι ίδιου τύπου κεσεδάκι από γιαούρτι. Έτσι το κεφαλάκι του τυριού χωράει ακριβώς και χρειάζεται λίγο λάδι για να το καλύψει. Το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.

Υ.Γ. 1. Είμαι σίγουρη ότι συντηρείται για πολύ περισσότερο από 5 εβδομάδες. Δε χρειάστηκε σε μας να μείνει περισσότερο, οπότε δεν έχω εμπειρία.
Υ.Γ. 2. Από τα 5 λίτρα γάλα παρασκευάζεται γύρω στα 650 γρ τυρί.
Υ.Γ. 3. Το χοντρό αλάτι είναι καλό να μη χρησιμοποιείται δεύτερη φορά

Μπορείτε να δείτε και το βίντεο που έκανε η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κομοτηνή


Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Πηγή : www.peliti.gr




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η