Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απογραφή Κοντοβάζαινας. Πραγματική κι όχι κρατική. Η ερήμωση.

 Ως μόνιμοι κάτοικοι ορίζονται εκείνοι που κατοικοεδρεύουν στον τόπο τους 12μήνες τον χρόνο. 12 μήνες συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος των διακοπών τους.

 Ανατρέχοντας στην τελευταία κρατική απογραφή του έτους 2021 διαβάζουμε πως η Κοντοβάζαινα έχει 322 μόνιμους κατοίκους, γεγονός που όλοι γνωρίζουμε πως στοιχειοθετήθηκε (*)

Στην πραγματικότητα οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μας μετρημένοι ένας-ένας, ανά σπίτι, ανά γειτονιά, είναι 128

Πραγματική απογραφή που έρχεται σε ευθεία ρήξη με τα ανακοινωθέντα όπου, τα αληθινά μεγέθη είναι αμείλικτα και δείχνουν την ερήμωση του χωριού μας. Του χωριού που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν 

πληθυσμιακά κεφαλοχώρι. Παλαιότερα δε μετά την Κατοχή -σχεδόν- κωμόπολη. 

Κι αν αυτά τα στοιχεία σας φάνηκαν άσχημα, πάμε στα χειρότερα. 

Στον ηλικιακό επιμερισμό των μόνιμων κατοίκων έχουμε : 

80 ετών και άνω = 28 κατοίκους

70 ετών και άνω = 9    -//-

60 ετών και άνω =  23  -//-

50 ετών και άνω = 28   -//-

40 ετών και άνω = 10   -//-

30 ετών και άνω = 9    -//-

20 ετών και άνω = 6    -//-

Ανήλικοι και παιδιά = 15 -//-

Θλιβερή διαπίστωση : 

88 εκ των 128 μονίμων κατοίκων είναι άνω των 50 ετών. 

Αν ερωτήσει κάποιος : είναι αναστρέψιμη αυτή η πορεία εξαφάνισης ; η απάντηση είναι μία. 

Μέχρι πριν από δυόμιση χρόνια (μέχρι πριν την παραμονή της Αγίας Αικατερίνης του 2022) υπήρχε σιωπηλός σχεδιασμός και ωρίμανση πλάνου έτοιμου για θεσμοθέτηση, οριοθετημένου και ταξινομημένου οικονομικά σύμφωνα με το οποίο, το χωριό μας θα είχε πληθυσμιακό και οικονομικό μέλλον λαμπρό. Μέλλον που θα ανέστρεφε από την ερήμωση και τα πέριξ της Κοντοβάζαινας χωριά.

Όμως, τα γνωστά συμβάντα του τέλους του 2022 για τα οποία ευθύνονται αποκλειστικά εχθροί του Τόπου μας που συνέβαλαν τα μέγιστα για την καταστροφή του χαρακτηρισμού "παραδοσιακός οικισμός Κοντοβαζαίνης", πάγωσαν τα πάντα και τους πάντες.


* Στοιχειοθετήθηκε με την ατάκα : θέλεις να βοηθήσεις το χωριό ; Ακόμη κι αν κατοικοεδρεύεις στην Λάρισα, στην Πάτρα, στην Αθήνα, καταχωρήσου στο χωριό. Είτε πηγαίνοντας στο χωριό για 2 ώρες (την ημέρα της απογραφής), είτε δίνοντας τηλεφωνική "εντολή" να σε απογράψουν εκεί ...

 

Για την απογραφή : Βασίλης Χ. Χίτος και η παρέα του.

Για τον σχολιασμό : Κώσ. Σωτ. - Γιώργος Θ. Κανελλάκης, και οι παρέες τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμά...

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η ...