Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για να μη ξεχνιόμαστε

Εργασίες που δεν πρέπει να ξεχάσω.

Σημείωση : Στα κατωτέρω υπάρχει αναφορά και τον μήνα Μάρτη, παρά του ότι αύριο τελειώνει, καθώς ενδιαφέρει τους γεωργούς των πιο κρύων κλιμάτων.




Μάρτιος
Φύτεμα δέντρων σε πολύ ψυχρά και υγρά μέρη
Κάνουμε μοσχευμάτων ελιών.
Καταβολάδες σε οπωροφόρα στα υγρά μέρη
Κέντρωμα αμπελιού στους ψυχρούς τόπους
Σκάψιμο αμπελιού
Κλάδεμα ελιάς
Μεταφύτευση μικρών και μεγάλων σπόρων που έχουν αναπτυχθεί σε κιβώτια
Σπορά σπαραγγιών
Καλλιεργούμε την πρασιά που προορίζεται για το φύτεμα πεπονιών
Φύτεμα ελιάς
Μεταφύτευση των σπορισμάτων των φυτών που είχαμε πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο
Φύτεμα γεώμηλων και κολοκάσιων στους μέτρια υγρούς τόπους
Σπορά: κουκιά όψιμα, φασόλια, πίσσα, ρεβίθια, φακή, κοκκινογούλια σε ιδιαίτερη πρασιά, θαλασσοκράμβη (λάχανο που φυτεύεται κοντά στη θάλασσα), σέλινο, σπανάκια, πράσα, παμία μαρούλια για το καλοκαίρι, κάρδαμο, άνιθο κ.τ.λ.
Σπορά ή φύτεμα μοσχευμάτων αψιθιάς, γαρύφαλλου, δεντρολίβανου, λεβάντας, μέντας (ή δυόσμου), ρίγανης, κ.τ.λ.

Απρίλιος
Φύτεμα λεμονιάς, πορτοκαλιάς, κυπαρισσιού και λοιπών αειθαλών
Σκάψιμο αμπελιού σε μέρος ελώδες και υγρό
Φύτεμα καλαμιών
Ενοφθαλμισμός μουριάς και τριανταφυλλιάς
Μπόλιασμα αυλοειδώς συκιάς, δάφνης και λοιπών γαλακτοφόρων δέντρων
Καθαρισμός από τα κεντράδια και τους περιττούς και λαίμαργους βλαστούς.
Όργωμα ελιών
Μεταφύτευση των πρώιμων λαχανικών
Σπορά πεπονιών και καρπουζιών όψιμων
Μεταφύτευση σπαραγγιών
Σπορά σπόρων μουριάς, αχλαδιάς, λεμονιάς κ.τ.λ.
Σπορά κουκιών, πίσσας, ρεβιθιών, φασολιών, φακής κ.τ.λ.
Σπορά μελιτζάνας σε ιδιαίτερη πρασιά
Μεταφύτευση μελιτζάνας που είχαμε σπείρει τον Φλεβάρη
Σπορά: άνηθος, κάρδαμο, μαϊντανός (μακεδονήσι), μαρούλια, παμία
Σπορά βασιλικού
Φύτεμα δεντρολίβανου, λεβάντας, κ.τ.λ.
Φύτεμα πατατών σε ψυχρά και υγρά μέρη.
(τα πιο πάνω αποτελούν τμήμα του για άλλη μια φορά απόλυτα χρήσιμου http://www.ftiaxno.gr/2013/03/blog-post_21.html )


Επίσης, μια χρήσιμη σελίδα με καλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις αποτελεί η http://www.agro-help.com/2012/04/blog-post_21.html
Καλή συνέχεια Πατριώτες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η