Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εθελοντισμός το καλοκαίρι

Καλημέρα.

Πολλοί από εμάς τα καλοκαίρια, άλλος λίγο, άλλος περισσότερο, βρισκόμαστε στο χωριό.
Κάποιοι εξ ημών έχουμε .... πέντε γνώσεις. Άλλοι επιστημονικές, άλλοι ανάπτυξης δεξιοτήτων και άλλοι γνωρίζουμε αρκετά πράγματα επάνω σε διάφορα θέματα.

Ας οργανωθούμε και  όσα ξέρουμε ας τα μεταφέρουμε τα παιδιά του χωριού. Ας βοηθήσουμε τους ντόπιους να κάνουν την ζωή τους λίγο πιο εύκολη το καλοκαίρι, και ας τους αφήσουμε γλυκιές και ευχάριστες αναμνήσεις για τον δύσκολο χειμώνα που απουσιάζουμε.

Παραδείγματα πολλά. Ας δούμε μερικά.

Κάποιοι από εμάς γνωρίζουμε από αρκετά καλά, μέχρι πάρα πολύ καλά από λειτουργία και χρήση υπολογιστών. Ας έλθουμε σε επαφή με τον τοπικό κοινοτάρχη, ζητώντας του, αφ΄ ενός να μας παραχωρήσει τα κλειδιά του σχολείου, αφ΄ ετέρου να φροντίσει να ενημερωθούν τα παιδιά της περιοχής ότι, κάθε μέρα για 1 - 2 ώρες θα δείξουμε, θα διδάξουμε τα παιδιά από χρήση pc, word (: κειμενογράφου), excel (: μαθηματικών φύλλων) κλπ.

Άλλο παράδειγμα ; Ακόμη έχω νωπή την ανάμνηση κάποιων παλαιών φίλων που τα καλοκαίρια που έρχονταν στο χωριό, παρά το ότι δεν κατάγονται από το μέρος μας, έπαιρναν χρώματα, βίδες, γυαλόχαρτα και επισκεύαζαν παγκάκια φαγωμένα από την χειμερινή κακουχία. Αυτό λοιπόν ή κάτι ανάλογο μπορεί να είναι μια μορφή αφιλοκερδούς παροχής στους Πατριώτες μας.

Άλλο ; Όσοι από εμάς έχουμε κλήση - γνώση σε ζωγραφική, μουσική ή ακόμη και στο θέατρο
Ακόμη, όσοι έχουν γνώσεις χoρού (: γυμναστές - εκπαιδευτικοί) μπορούν να συνεχίσουν ότι ξεκίνησαν το προηγούμενο φθινόπωρο, με μεγάλη επιτυχία, οι διδάσκαλοι και οι καθηγητές.
(αρκετοί έχουν ανάλογες γνώσεις) και γενικά στις καλές τέχνες, να παράσχουμε -τουλάχιστον- τις στοιχειώδεις γνώσεις στα ντόπια παιδιά, αλλά γιατί όχι και στους μεγαλύτερους.
Γιατί όχι, όσοι έχουν γνώσεις προσκοπισμού να μη μεταφέρουν γνώση, αν και οι ντόπιοι επ΄ αυτού ... μάλλον θα μας μάθουν περισσότερα από όσα εμείς ξέρουμε.

Βεβαίως, επαναλαμβάνω και τις δράσεις της μορφής "μαζευόμαστε παρέες, γάντια, μάσκα, σακούλα μεγάλη και μάζεμα σκουπιδιών από τις άκρες των δρόμων και από κοινόχρηστους χώρους, επισταμένα".Γενικά ότι για εμάς είναι δεδομένο, μπορεί να αποτελέσει πηγή χαράς και γνώσης για τους ντόπιους σκληρά διαβιούντες Πατριώτες μας.

Βεβαίως, θεωρώ αυτονόητη την βοήθεια των ιατρών που επισκέπτονται τα καλοκαίρια τις πατρίδες τους και την συμπαράστασή των προς τις τοπικές κοινωνίες, γι αυτό δεν κάνω εκτενή αναφορά.

Ευχής έργο βέβαια θα ήταν και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να έκαναν ένα "επαναληπτικό" μάθημα 1-2 ωρών την ημέρα στα χωριά τους.

Όλα τα ανωτέρω δεν είναι δύσκολα, απόφαση και ψυχή χρειάζονται, δεν ανταγωνίζονται επαγγελματικά κανέναν ντόπιο επαγγελματία, ενώ προσφέρουν μέγαλη ψυχική και πνευματική βοήθεια στα ντόπια παιδιά και γενικότερα σε όλους. Ακόμη και σε εμάς που θα αφιερώσουμε κάποιες ώρες από την ζωή μας. Και ας είναι και 10 μέσα σε 10-20 ημέρες.

Καλή συνέχεια σε όλους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η