Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φυτέψτε καρυδιές & αμυγδαλιές ...

... και αφήστε τα ... εξωτικά για άλλους.
Η μάνα φύση τα πάντα εν σοφία εποίησε και στην Αρκαδική Γη ανέκαθεν έβλεπες γύρω σου καρυδιές και αμυγδαλιές. Δέντρα που δεν είναι αιωνόβια, δέντρα που φύτεψαν οι προπάτορες και πότιζαν με τενεκέδες νερό τα καλοκαίρια για να τα έχουμε εμείς σήμερα.
Αμυγδαλιά, η νύφη του χειμώνα

Φιντανάκι καρυδιάς
Φυτέψτε δεντράκια σύμφωνα με τις υπέροχες οδηγίες που παρατίθενται στους κατωτέρω δεσμούς (links Ελληνιστί ...) και σε
ελάχιστα χρόνια θα καμαρώνετε δεντράκια παραγωγικά.




Θυμηθείτε τι κάνατε τα παλαιότερα χρόνια ή τι έκαναν οι μεγαλύτεροι όταν μάζευαν το αραποσίτι που κάθονταν κυκλικά με μια στοίβα αραποσίτια στην μέση και ξεχρούσιαζαν τον καρπό και έτσι κάντε και με τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Βοηθήστε σήμερα όλοι τον ένα στην συγκέντρωση του καρπού, αύριο, όλοι τον επόμενο και ούτω καθεξής.

Μαζέψατε καρπό ; Ζυγίστε τον (έτσι ώστε να ξέρετε το ποσοστό συμμετοχής του καθενός), βάλτε τον στην μέση σε στοίβα και καθίστε τριγύρω με σφυράκια, γέλιο, συζήτηση και τραγούδια και σπάστε τα τσόφλια και ξεχωρίστε τον καθαρό καρπό σε κουβάδες. 

Τα τσόφλια μη τα πετάξτε. Είναι πρώτης τάξεως φυσικό προσάναμμα για το τζάκι του χειμώνα. 

Ειδικά για τα τσόφλια των αμυγδάλων, μπορείτε να τα πουλήστε σε εταιρείες παραγωγής αφρόλουτρων απολέπισης σώματος, για τις κυρίες. Οι εταιρείες τα σπάνε σε κόκκους και τα αναμιγνύουν με αφρόλουτρα και ακολούθως πουλούν τον κούκο για .... αηδόνι. 
Στην καλύτερη των περιπτώσεων τρίψτε τα τσόφλια οι ίδιοι. Βάλτε τα τσόφλια σε σάκους, βαριοπούλες, .... σφυροκόπημα, κρησάρισμα από ψιλό κόσκινο και ... έτοιμο το αποτέλεσμα, αφού πεταχθεί η σκόνη), αναμείξτε τους κόκκους με δικής σας παραγωγής σαπούνι πράσινο αραιωμένο, συσκευασία σε βαζάκια και .... προώθηση !!
Σημείωση: ... άντε, βάλτε και  4-5 σταγόνες αρωματικές σταγόνες πορτοκαλιού, θυμαριού, χαμομηλιού ανά μπουκάλι, για το γούστο).


Για όλα αυτά, κοιτάξτε να συγκεντρωθείτε 10-20 από κάθε χωριό, βάλτε τα παιδιά σας και τους γνωστούς σας στην Αθήνα ή σε όποιο μεγαλοαστικό κέντρο ζουν να πάνε σε ζαχαροπλαστεία στις γειτονιές (ΟΛΑ θέλουν κάθε Σεπτέμβρη φρέσκο και νόστιμο καρπό) και πουλήστε τον θησαυρό. Βεβαίως θα πάνε να προτείνουν πώληση καρπού και σε συνοικιακά καταστήματα με ξηρούς καρπούς και αφήστε τους ... άλλους να αγοράζουν αμερικάνικα καρύδια άνοστα και ένας Θεός ξέρει από που αμύγδαλα με αφλατοξίνες ....

Είναι θέμα βούλησης και απόφασης Συμπατριώτες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η