Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι ισχύει και τι θα πληρώσουν Αγρότες - Μελισσοκόμοι με το νέο καθεστώς βιβλίων εσόδων - εξόδων

Συνάδελφοι πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με την ένταξη των Αγροτών στο νέο καθεστώς φορολόγησης!!!
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική από τις υποθέσεις τελικά, και φυσικά η λυπητερή έρχεται όταν φτάνει η ώρα να βάλεις το χέρι στην τσέπη!!!
Έφτασε και για την αφεντιά μου αυτή η ώρα λοιπόν σήμερα καθώς εντάχτηκα στο νέο φορολογικό καθεστώς βιβλίων εσόδων εξόδων που ισχύει από 1-1-2014.

Ανάμεσα στα πολλά τρελά του νέου καθεστώτος είναι ότι παρότι αυτό ισχύει από 1-1-2014 ο Αγρότης - Μελισσοκόμος κτλ έπρεπε να κάνει έναρξη μέχρι 20 Μαρτίου, και αυτό γιατί το κράτος δεν έχει προλάβει να ορίσει ακόμα διάφορους παραμέτρους του νέου καθεστώτος...μερικούς από τους οποίους θα δούμε παρακάτω!
Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως...
Καταρχήν στο καθεστώς βιβλίων εσόδων εξόδων θα μπουν μόνο όσων το ακαθάριστο εισόδημα τους είναι από 15 χιλιάδες ευρώ και άνω, ή όσοι Αγρότες - Μελισσοκόμοι κτλ ενεργοποίησαν δικαιώματα το 2013 από 5 χιλιάδες ευρώ και άνω...
Να διευκρινίσω εδώ ότι...
Το 2013 έγινε παρακράτηση 10% σε όσους Αγρότες τα δικαιώματα τους ξεπερνούσαν τις 5 χιλιάδες ευρώ.
Έτσι πχ κάποιος που ενεργοποίησε δικαιώματα αξίας 5.450 Ευρώ, εισέπραξε μετά την παρακράτηση 4.950 Ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή ισχύει ότι τυπικά τα χαρτιά του λένε ότι έχει δικαιώματα 5.450 και άσχετα με το αν εισέπραξε λιγότερα από 5 χιλιάδες ευρώ τον πιάνει το νέο καθεστώς!
Ακόμα να πω ότι...
Αν κάποιος είχε ακαθάριστα έσοδα μόλις 3 χιλιάδες ευρώ, και ενεργοποίησε δικαιώματα 5.001 ευρώ τότε και αυτόν τον πιάνει το νέο καθεστώς.
Ή αν κάποιος ενεργοποίησε δικαιώματα 4.999 ευρώ αλλά είχε ακαθάριστα έσοδα 15.001 ευρώ τότε και αυτόν τον πιάνει το νέο καθεστώς.
Τι είναι όμως αυτό το νέο καθεστώς και τι θα πληρώσουν οι Αγρότες - Μελισσοκόμοι κτλ; 
Ας δούμε...
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς κάθε Αγρότης-Μελισσοκόμος κτλ που υπάγεται στις πιο πάνω κατηγορίες θα καταβάλει στο κράτος ΦΠΑ ύψους 13% επί των καθαρών εσόδων του.
Ας δούμε ένα παράδειγμα!!!
Αν ένας μελισσοκόμος το 2014 πουλήσει μέλι πχ αξίας 5 χιλιάδων ευρώ, τότε θα πρέπει να καταβάλει στο κράτος 650 ευρώ ΦΠΑ.


ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ.

Στην περίπτωση δηλαδή των Αγροτών, Μελισσοκόμων, Κτηνοτρόφων, Ψαράδων κτλ ο φόρος ισχύει από το πρώτο ευρώ, και δεν υπάρχει το αφορολόγητο των 5 χιλιάδων ευρώ που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους...
Η δίκαια κυβέρνηση μας όμως επειδή ξέρει ότι από τους Αγρότες έλαβε τους περισσότερους ψήφους στις εκλογές, τους δίνει το δικαίωμα να αφαιρέσουν τα έξοδα τους, και από το καθαρό εισόδημα που θα προκύπτει, θα κάνει λαμβάνει 13% και επιπλέον ανακοίνωσε ότι ΔΕΝ θα φορολογηθούν τα δικαιώματα των Αγροτών...

Είναι έτσι όμως λέτε;
Ας δούμε πάλι το παράδειγμα!!!
Είπαμε λοιπόν ότι ο μελισσοκόμος εισέπραξε 5 χιλιάδες ευρώ από μέλι, και με βάση αυτά πρέπει να καταβάλει 650 ευρώ ΦΠΑ.
Παρουσιάζει όμως τιμολόγια, από αγορά κυψελών, από αγορά κηρηθρών, από τροφές μελισσιών, από πετρέλαια, από τις εισφορές υπέρ ΟΓΑ και ΕΛΓΑ ύψους πχ 5 χιλιάδων ευρώ και αυτές.
Κάθε νοήμων νους στην παρούσα περίπτωση θα έλεγε, ότι αφού έχεις 5.000 έσοδα και 5.000 έξοδα, και τα δικαιώματα δεν φορολογούνται δεν κάνει να αποδόσεις τίποτα σε ΦΠΑ.
Έρχεται όμως εδώ ο νομοθέτης και λέει...
Ότι εσύ που μπήκες στο νέο καθεστώς και έχεις και δικαιώματα ας πούμε άλλα 5 χιλιάδες ευρώ, υπερκαλύπτεις από τα δικαιώματα τα έξοδα σου, και άρα πρέπει τελικώς να μου καταβάλεις τα 650 ευρώ ΦΠΑ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ... ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ
Ενώ για να μην καταβάλεις ΦΠΑ λέει ο νομοθέτης πρέπει τα έξοδα σου να είναι ίσα και με τα έσοδα αλλά και τα δικαιώματα σου, με λίγα λόγια να είναι διπλάσια των εσόδων στην περίπτωση του παραδείγματος που έδωσα...
Δηλαδή να έχεις έξοδα 10 χιλιάδες ευρώ και μόνο τότε δεν θα μου δώσεις τα 650 ευρώ εφόσον έχεις έσοδα όπως είπα από μέλι 5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Να πω εδώ ότι αν υπάρχει συνάδελφος που έχει διπλάσια έξοδα απ ότι έσοδα, τότε καλά θα κάνει να προσπαθήσει να διοριστεί στο δημόσιο... μόνο για εκεί κάνει!
Ας δούμε τώρα και τα εξτρά.
Παρότι η καλή μας κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι όσοι μπουν στο νέο καθεστώς δεν είναι ανάγκη να εγγραφούν στο επιμελητήριο, όλος τυχαίως άρχισαν φήμες ότι τελικά θα πρέπει να γραφτούν, πράγμα που σημαίνει συν 28 ευρώ εγγραφή και 60 ευρώ ετήσια συνδρομή = 88 ευρώ το χρόνο ακόμα.
Επιπλέον 50 ευρώ για έναρξη στον λογιστή συν τουλάχιστον 200 ακόμα το χρόνο για την τήρηση των βιβλίων =250 ευρώ.
Κλείνοντας αξίζει να πω...
Μέχρι τώρα οι Αγρότες, οι έμποροι, αλλά και οι λογιστές, μη γνωρίζοντας τι τελικά θα ισχύσει για το 2014 συνέχισαν όταν ένας παραγωγός πωλούσε ένα προϊόν ο έμπορος να του κόβει τιμολόγια για το αγροτικό προϊόν που αγόρασε, σύμφωνα με το παλιό καθεστώς (μιλάω για τιμολόγια κομμένα από 1-1-2014 έως 20-3-2014.
Η ευλογημένη μας κυβέρνηση όμως λέει ότι αυτά τα τιμολόγια πρέπει να εντοπιστούν ώστε να υπαχθούν και αυτά στο νέο καθεστώς, να επιστραφούν πίσω στους εμπόρους, και πλέον οι αγρότες να κόψουν αυτοί τιμολόγιο για τα συγκεκριμένα προϊόντα στους εμπόρους, και οι έμποροι από την πλευρά τους να καταβάλουν τον ΦΠΑ στους Αγρότες, οπού με την σειρά τους οι δεύτεροι θα το καταβάλουν στο απροσμάχητο κράτος μας...
Να πω ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως κανένας έμπορος δεν πρόκειται να σας δώσει δραχμή πίσω, και πως τον ΦΠΑ θα τον βάλουμε από την τσέπη μας... ναι καλά καταλάβατε από την ίδια τσέπη που βγάλαμε τα ψηφοδέλτια που ρίξαμε στην κάλπη στις τελευταίες εκλογές!!!
Θα σας δώσω ένα τελευταίο μικρο παράδειγμα να δείτε με πόση σοφία εποίησε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο...
Δείτε λοιπόν...
Έχουμε 2 μελισσοκόμους...
Ο ένας είχε εισόδημα 15.001 ευρώ και δικαιώματα 5.001 ευρώ και είναι στο νέο καθεστώς με βιβλία εσόδων εξόδων.
Ο δεύτερος είχε εισόδημα 14.999 ευρώ και δικαιώματα 4.999 ευρώ και συνεπώς δεν τον πιάνει το νέο καθεστώς, γι αυτό εξακολουθεί να φορολογείται τεκμαρτά!!!
Η διαφορά των εισοδημάτων τους δηλαδή είναι μόλις στα 3 λεπτά του ευρώ αλλά έτσι έχει προκύψει το όριο για το νέο φορολογικό καθεστώς.
Και οι δυο θα πουλήσουν μέλι αξίας 5 χιλιάδων ευρώ το 2014.
Ο πρώτος που είναι στο νέο καθεστώς θα πρέπει να καταβάλει 650 ευρώ ΦΠΑ + 88 ευρώ στο επιμελητήριο και + 250 ευρώ στον λογιστή = 988 ευρώ το χρόνο.
Ο Δεύτερος που εξακολουθεί να είναι στο παλιό καθεστώς δεν θα καταβάλει ΦΠΑ, δεν θα πληρώσει επιμελητήρια και λογιστές και θα καταθέσει το τιμολόγιο ύψους 5 χιλιάδων ευρώ για επιστροφή ΦΠΑ από το κράτος, όποτε με 6% επιστροφή θα κερδίσει και 300 ευρώ.
Και επειδή ως γνωστόν οι αριθμοί δεν κάνουν ποτέ λάθος δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν...
Ή εγώ κάνω κάπου λάθος που δεν κάνω...ή ο νομοθέτης πρέπει να πασαλειφτεί με πίσα και πούπουλα και να διαπομπευτεί στην πλατεία Συντάγματος ως σύγχρονος τεντιμπόης ...

(σημείωση από "Κοντοβάζαινα" : η φορολογία στους αγρότες και ο έλεγχος του που και του ποιος θα έχει αμπέλι ήταν το πρώτο βήμα Πατριώτη. Το δεύτερο ήταν η ... μεταβίβαση των Αγροτικών - γεωργικών σου δανείων από την Αγροτική τράπεζα στην ιδιωτική τράπεζα Πειραιώς.
Από εδώ και στο εξής ΕΣΥ είσαι ο επόμενος στόχος ΤΟΥΣ. Αυτό που έλεγες : έχω τις κοτούλες μου και τα χορταράκια μου και είμαι χορτάτος, ας μου το πεις του χρόνου τέτοια μέρα .... Μαύρισε τους στις ερχόμενες εκλογές ! )

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η