Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

15 Αυγούστου ανήμερα της Παναγιάς, στην Κοντοβάζαινα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι φέτος ανήμερα της Παναγιάς θα πραγματοποιηθεί πανηγύρι στην πλατεία του Αγίου Νικόλα (εκκλησάκι του 1826 που αποτελεί ιερό σημείο λατρείας και πανηγυρικής συνάντησης των Πατριωτών και των φίλων).

Τα διαφορετικά και υπέροχα στην φετινή χοροεσπερίδα θα είναι τα εξής :
  1. Η εσπερίδα, το πανηγύρι θα γίνει υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοβαζαίνης.
  2. Χαρτούρα στα όργανα ΔΕΝ θα υπάρχει. Ο χορός θα είναι ελεύθερος για όλο τον κόσμο (σ.σ. ΜΠΡΑΒΟ και επιτέλους !)
  3. Οι τιμές θα είναι για για όλα τα βαλάντια. Ενδεικτικά : μερίδα γίδα : 5 euro, σουβλάκι καλαμάκι μεγάλο με ψωμί : 1,5 euro, μπύρα τενεκεδάκι : 2 euro, ουίσκυ απλό 40 euro η φιάλη και special 50 euro.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω με πολύ χαρά πως η μουσική ομάδα θα απαρτίζεται από Αδέλφια της Κοντοβάζαινας. Από Κοντοβαζαινιτόπουλα που επί σειρά ετών μας έφτιαχναν την ημέρα του 15Αύγουστου την ψυχή για τις υπόλοιπες 364 μέρες του έτους. 

Θα είναι λοιπόν οι αγαπημένοι Συμπατριώτες : Βαγγέλης Λιόντος και ο Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος στο τραγούδι, ενώ στο κλαρίνο θα είναι ο Κώστας Χρυσανθακόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συλλόγου. 

Από όλους μας, με όλη μας την καρδιά, καλή αντάμωση, αγάπη, διασκέδαση για λίγο έτσι ώστε να ξεχάσουμε τα βρωμερά που ζει η Πατρίδα μας από μια μερίδα νενέκων. (Σημείωση: οι "ξένοι" κάνουν απλά την δουλειά τους. Οι εκλεγμένοι όφειλαν να κάνουν τα καμωμένα ακάμωτα !)

Καλή αντάμωση σε μερικές μέρες.


Γιώργος Θ. Κανελλάκης 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η