Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοβαζαίνης

Αύγουστος. Ο μήνας της Παναγιάς και το kontovazaina.blogspot.gr ευχαριστεί θερμά όλους όσους το επισκέπτονται και επικοινωνούν μαζί του.  
23.000 επισκέψεις είναι ένας πάρα πολύ ικανοποιητικός αριθμός επισκεπτών και ειδικότερα όταν η ουσιαστική περίοδος λειτουργίας του είναι 2 1/2 έτη. Στην πραγματικότητα το παρόν blog ανήκει σε ένα χωριό που το αγαπάμε όλοι όσοι έχουμε ρίζες και δεσμούς με την Κοντοβάζαινα.

Επί τη ευκαιρία λοιπόν τα video από την ημέρα της τοπικής συνέλευσης, που δραστηριοποιήθηκε ουσιαστικά και ενεργά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοβαζαίνης.


Μέχρι σήμερα έχει επιδείξει αρκετό έργο. Μπορεί όμως να αποδώσει στην Τοπική κοινωνία, περισσότερα. Οφείλει να το κάνει. Ενδεχομένως η διοργάνωση εκδρομών (που θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι πέριξ της Κοντοβάζαινας κάτοικοι) σε μέρη όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Δωδώνη, οι Δελφοί, να είναι μια καλή ιδέα.

Ακόμη, ίσως να είναι καλή ιδέα και η παρουσίαση θεατρικών δρώμενων στην τοπική Κοινωνία, από ομάδες εθελοντών (υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες) αλλά και επαγγελματιών.

Θα παρατηρηθεί στο σχετικό απόσπασμα πως υπάρχουν
ορισμένες φορές κάποιες αντεγκλήσεις. Όμως, αυτή είναι η δύναμη του λόγου, της διαπραγμάτευσης, της επικοινωνίας, της διαβούλευσης, της Δημοκρατίας.
Όλοι προτάσσουν την άποψή τους και στο τέλος λαμβάνεται η όποια απόφαση. Κάτι βεβαίως που δεν εφαρμόζεται στην ... κεντρική πολιτική σκηνή όπου, οι αποφάσεις έρχονται "φυτευτές" από τα τσιράκια της υφηλίου, στους εδώ υπαλλήλους τους.

Επανερχόμενος στα του Συλλόγου, προσθέτω πως, μπορεί να χρειάστηκαν περί τα 22 έτη για να ωριμάσει ο καιρός που ο Σύλλογος θα λάβει σάρκα και οστά, όμως -τελικά- όλα έχουν τον χρόνο τους ...
Ευχόμαστε, στο εγγύς μέλλον, τα καλύτερα.

Υγεία και δύναμη σε όλους.

Γιώργος Θ. Κανελλάκης και η παρέα


Διαβούλευση για τα του Συλλόγου μέρος 1

Διαβούλευση για τα του Συλλόγου μέρος 2


Ομιλία Προέδρου Τ.Κ. Κοντοβαζαίνης, ψηφοφορία, ευχές, ευλογία ιερέα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η