Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αργαλειός

upd Αργαλειός. Μια λέξη άγνωστη στους περισσότερους νέους, που για να λειτουργήσει πρέπει να έχουν προηγηθεί (σε δράση) τα λανάρια, η ρόκα, το αδράχτι, η δρούγα, το σφοντύλι, το στημόνι, η ανέμι, το ανεμίδι έτσι ώστε, μετά, με το αποτέλεσμα του γνεσίματος, να μπουν σε διεργασία τα μέρη του (αργαλειού).
Ακολούθως έρχονται άλλες ... άγνωστες λέξεις που αποτελούν τα
τμήματα του αργαλειού όπως : αντιά, κουρούνα, ποταμίστρα, μιταριά, σαΐτα, μασούρι, ποδαρικά. Προσθέτοντας σε όλα αυτά όρεξη και φαντασία για την δημιουργία έχουμε ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα, τόσο ξεχασμένο και παραμελημένο από την επίσημη πολιτεία (;).



Σε μια από τις σπάνιες χαρές που έχει κάποιος του "σήμερα" να συναντήσει το "χθες", η γιαγιά Μαρία Φωτοπούλου στην Κοντοβάζαινα, μας δείχνει λίγο από την χαρά της δημιουργίας, ενός χαλιού καμωμένο από υφασματάκια και πανιά.
25-8-2014 αργαλειός στην Κοντοβάζαινα
Πέραν του λαογραφικού του ενδιαφέροντος το video εκφράζει και τον πόνο μιας γενιάς που μόνιμα της ακούγαμε να λέει : "σου εύχομαι να μη περάσεις τις δυσκολίες που ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι". Όμως ζούμε και θα ζήσουμε (με τις επιλογές μας 40 χρόνων) ... αρκετά πιο δύσκολα, ΕΚΤΟΣ και αν τα ανατρέψουμε όλα.

Την ευχή της γιαγιάς να έχουμε όλοι μας και κυρίως την αντοχή, το σθένος και το κουράγιο της για την καθημερινή βιοπάλη.

Σημείωση : Αναλυτικότερες πληροφορίες για τον αργαλειό βρίσκουμε ΕΔΩ.

Με  μεγάλο σεβασμό
Γ.Θ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμά...

Εγκληματίες. Νταήδες. Τραμπούκοι. Αιμομίκτες. Άνανδροι. Εκβιαστές. Δειλοί. Κατά συρροή παράνομοι. Παρακρατικοί δολοφόνοι ;

Τα πρώτα ήταν γνωστά.  Όταν τα «κλειστά στόματα» μιας μικρής κοινωνίας άνοιξαν, κάποιοι αναρωτιούνται αν συντρέχουν λόγοι και για το τελευταίο. Όλα στο φως. Μια μεγάλη έρευνα που θα φέρει στο φως όλα όσα σιγοψιθυρίζονται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες σε στρούγκες και σε στάνες.   Μια έρευνα που θα φέρει στο φως τους λόγους που διώχνουν κάθε καλό στοιχείο, που τρομοκρατείται κάθε παραγωγικό μέλος και αναγεννά κάθε γερμανοτσολιά χαφιεδοχίτη του ζοφερού παρελθόντος. Μια έρευνα που θα κάνει ντόρο και θα διώξει την κόπρο του Αυγεία. Μια έρευνα που θα απαντήσει σε κάθε απορία.