Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φτιάχνω σπιτικές ελιές τραπεζιού

Την εκτίμησή μου καθώς και τον σεβασμό μου για το www.ftiaxno.gr δεν τον έχω κρύψει ποτέ. Έτσι, σήμερα βρίσκοντας την ευκαιρία με το επίκαιρο θέμα της "δημιουργίας" σπιτικών επιτραπέζιων ελιών θα παραθέσω δύο κορυφαία άρθρα του ανωτέρω ιστοτόπου.

Πρώτα απ όλα να θυμίσω πως : 
1 οκά = 1300 γραμμάρια (1,2829 για την ακρίβεια)
γράδα : βαθμοί - ποσοστό 
άλμη κάνουμε με : 1 κιλό νερό (1 λίτρο) με 70 έως 100 γραμμάρια αλάτι χοντρό. Το 70 έως 100 το αναφέρω καθώς εναπόκειται στην επιθυμία του καθενός το πόσο αλμυρή ή όχι θέλει την ελιά. 
Άλμη 10 γράδων : αλάτι 10% επί του βάρους του νερού.

Προσωπικά, έχοντας επιλέξει τις ελιές του σπιτιού να μη τις χαράζω και να μη τις στουμπάω, προτιμώ να τις ξεπικρίζω για διάστημα 20-25 ημερών,
(μετά τις 20 μέρες δοκιμάζω αν έχουν ξεπικρίσει και κρίνω) αλλάζοντας καθημερινά νερό. Στο τέλος προσθέτω στην άλμη, στημένο λεμόνι (άλλοι επιλέγουν ξύδι ή και τα δύο), ρίγανη, δεντρολίβανο, λίγα φυλλαράκια δάφνης, ή/και πιπέρι σε κάποια βάζα. Μ΄ αυτόν το τρόπο έχω αποκτώ ελιές με διαφορετικές γεύσεις για όλη την χρονιά. Γεμίζω το βάζο μέχρι 5 πόντους κάτω από το χείλος και εκεί προσθέτω λάδι ώστε να "σφραγίσει" το περιεχόμενο, από την οξείδωση του αέρα.

Σας εύχομαι καλό χειμώνα, δύναμη και σθένος να αντιδράσουμε σε ότι ... ακολουθήσει από αλλότριες και εχθρικές δυνάμεις καθώς και από τους ντόπιους τους ... επιτετραμμένους (... πολιτικούς) παραθέτοντας δύο κορυφαία άρθρα, όπου, αφού τα διαβάστε και επιλέξτε μέθοδο κατασκευής, θα διαπιστώστε πως γνωρίζετε τα πάντα για τις φαγώσιμες ελιές και τους τρόπους κατασκευής τους. 
Έτσι, αφού επιλέξτε τον τρόπο που σας αρέσει, θα φτιάξετε τις δικές σας ελιές και θα αποκτήστε -για όλη την χρονιά- τον πιο νόστιμο προαιώνιο "μεζέ" που έχετε φάει. Αυτόν που θα είναι από τα χέρια σας και την Γη !



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η