Την εκτίμησή μου καθώς και τον σεβασμό μου για το www.ftiaxno.gr δεν τον έχω κρύψει ποτέ. Έτσι, σήμερα βρίσκοντας την ευκαιρία με το επίκαιρο θέμα της "δημιουργίας" σπιτικών επιτραπέζιων ελιών θα παραθέσω δύο κορυφαία άρθρα του ανωτέρω ιστοτόπου.
Πρώτα απ όλα να θυμίσω πως :
1 οκά = 1300 γραμμάρια (1,2829 για την ακρίβεια)
γράδα : βαθμοί - ποσοστό
άλμη κάνουμε με : 1 κιλό νερό (1 λίτρο) με 70 έως 100 γραμμάρια αλάτι χοντρό. Το 70 έως 100 το αναφέρω καθώς εναπόκειται στην επιθυμία του καθενός το πόσο αλμυρή ή όχι θέλει την ελιά.
Άλμη 10 γράδων : αλάτι 10% επί του βάρους του νερού.
Προσωπικά, έχοντας επιλέξει τις ελιές του σπιτιού να μη τις χαράζω και να μη τις στουμπάω, προτιμώ να τις ξεπικρίζω για διάστημα 20-25 ημερών,
Προσωπικά, έχοντας επιλέξει τις ελιές του σπιτιού να μη τις χαράζω και να μη τις στουμπάω, προτιμώ να τις ξεπικρίζω για διάστημα 20-25 ημερών,
(μετά τις 20 μέρες δοκιμάζω αν έχουν ξεπικρίσει και κρίνω) αλλάζοντας καθημερινά νερό. Στο τέλος προσθέτω στην άλμη, στημένο λεμόνι (άλλοι επιλέγουν ξύδι ή και τα δύο), ρίγανη, δεντρολίβανο, λίγα φυλλαράκια δάφνης, ή/και πιπέρι σε κάποια βάζα. Μ΄ αυτόν το τρόπο έχω αποκτώ ελιές με διαφορετικές γεύσεις για όλη την χρονιά. Γεμίζω το βάζο μέχρι 5 πόντους κάτω από το χείλος και εκεί προσθέτω λάδι ώστε να "σφραγίσει" το περιεχόμενο, από την οξείδωση του αέρα.
Σας εύχομαι καλό χειμώνα, δύναμη και σθένος να αντιδράσουμε σε ότι ... ακολουθήσει από αλλότριες και εχθρικές δυνάμεις καθώς και από τους ντόπιους τους ... επιτετραμμένους (... πολιτικούς) παραθέτοντας δύο κορυφαία άρθρα, όπου, αφού τα διαβάστε και επιλέξτε μέθοδο κατασκευής, θα διαπιστώστε πως γνωρίζετε τα πάντα για τις φαγώσιμες ελιές και τους τρόπους κατασκευής τους.
Έτσι, αφού επιλέξτε τον τρόπο που σας αρέσει, θα φτιάξετε τις δικές σας ελιές και θα αποκτήστε -για όλη την χρονιά- τον πιο νόστιμο προαιώνιο "μεζέ" που έχετε φάει. Αυτόν που θα είναι από τα χέρια σας και την Γη !