Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να μην πουλούν οι παραγωγοί το λάδι τους μέχρι να αρχίσουν και πάλι οι τιμές να ανεβαίνουν

Με την υπογραφή του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, όταν ο ομόλογός του Ιταλός, που θα περίμενε κανείς ότι θα συμφωνούσε, είπε "όχι" σε μια τέτοια εξέλιξη σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αρχίσει ή ίσως και να ολοκληρώθηκαν οι εισαγωγές αδασμολόγητου Τυνησιακού ελαιολάδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός πάνω στο οποίο στηρίζονται οι Ισπανοί και ρίχνουν τις τιμές του ελληνικού ελαιολάδου.

Ως σκάνδαλο χαρακτηρίζουν στην Κρήτη την τακτική της Ελλάδας απέναντι στη σοβαρή αυτή υπόθεση, αφού, όταν οι τιμές των παραγωγών


πέφτουν χαμηλά, κανείς δε δείχνει την ανάλογη ευαισθησία στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, για να στηρίξουν τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών της χώρας μας ! 
Στα "μουλωχτά" 
Στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεμβρίου, ο Βαγγέλης Αποστόλου αρκέστηκε απλά να ζητήσει την προσοχή της Ε.Ε. στη διαχείριση και στο ρυθμό των εισαγωγών αδασμολόγητων αγροτικών προϊόντων. Αναφερόμενος στην απόφαση για επιπρόσθετη αδασμολόγητη ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας, τόνισε ότι «η κατάργηση των μηνιαίων ορίων για τις εισαγωγές αυτές δεν υπήρξε συνετή ενέργεια από πλευράς Επιτροπής»...

Παιχνίδια αγοράς 

«Στόχος ήταν να πέσει η τιμή του ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το λυπηρό είναι ότι έβαλαν και τον Έλληνα υπουργό να υπογράψει αυτήν την έγκριση του αδασμολόγητου λαδιού, σε βάρος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών», καταγγέλλει στη "Ν. Κρήτη" ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης. 

«Αλλά από την άλλη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το τυνησιακό ελαιόλαδο, δεν έχει καμία σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου. Θεωρούμε ότι είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έχει γίνει από ελληνική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες», τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης. Καταγγέλλει επίσης την ελληνική κυβέρνηση, ότι την ίδια ώρα αφήνει χωρίς επιδοτήσεις τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας, εξαναγκάζοντάς τους να πουλούν όσο-όσο το λάδι τους στην αγορά για να καλύψουν την ανάγκη τους σε χρήματα και έτσι να μειοδοτούν και οι ίδιοι σε βάρος του προϊόντος.
«Να μην πουλούν οι παραγωγοί το λάδι τους μέχρι να αρχίσουν και πάλι οι τιμές να ανεβαίνουν», καταλήγει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Πηγή : Νέα Κρήτη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Γιώργου Θ. Κανελλάκη : Δε πάνε πολλά χρόνια από τότε που μια Πανευρωπαϊκά κορυφαία εταιρεία, η "ΓΙΟΥΛΑ" παρήγαγε κάθε γυάλινο σκεύος και είδος που υπάρχει. Μπουκάλια, ποτήρια, βάζα και γενικά ότι γυάλινο υπήρχε το παρήγαγε και το πουλούσε στις αγορές όλου του κόσμου. Όμως κάποια μέραη επιχείρηση ... έκλεισε προς όφελος των εισαγόμενων και ψεύτικων ή πανάκριβων, αντιστοίχων. Όπως υπήρχε και η YALCO στην Β. Ελλάδα που όμως και αυτή ...

Υπήρχαν τέλος και επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευαστήρια ελαιολάδου, που εξήγαγαν Ελληνικό λάδι σε όλες τις άκρες του κόσμου και δε μιλώ για την Ελαΐς που εδώ και χρόνια έχει περάσει στα χέρια πολυεθνικής του εξωτερικού. Όμως και αυτά, τα συσκευαστήρια, κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Και αυτά, εν συνεχεία της extra φορολόγησης στο Ελληνικό κρασί (και στο τσίπουρο, που θα ακολουθήσει) λες και δε μπορούσαν να βάλουν 1000% φόρο σε ουίσκυ, τζίν, τεκίλα κλπ ...
Πατριώτες, γρηγορείτε !

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Σημ. kontovazainaπροσθέτω πως η παραγωγή ελαιολάδου της Ιταλίας  και οι ελαιώνες της είναι στο στάδιο της καταστροφής λόγω ενός σκληρού βακτηρίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η