- 5 λίτρα γάλα
- 5 λεμόνια
- Χοντρό αλάτι
- Ελαιόλαδο για συντήρηση
Σκεύη:
- τουλπάνι (τσαντίλα) για το στράγγισμα
- τρυπητό
- ένα κεσεδάκι από γιαούρτι Σπιτικό Κρι-Κρι 1 κιλό τρυπημένο στον πάτο (πολλές τρύπες με καρφί)
- ένα όμοιο κεσεδάκι ατρύπητο
Στραγγίζουμε
το γάλα και το βάζουμε να βράσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να
μην κολλήσει. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το χυμό των
λεμονιών. Όταν το γάλα αρχίζει να φουσκώνει, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Το γάλα ‘κόβει’ αμέσως σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στο νεροχύτη το τρυπητό και πάνω του απλώνουμε το τουλπάνι, το οποίο έχουμε βρέξει για να μην κολλήσει το τυρί.
λεμονιών. Όταν το γάλα αρχίζει να φουσκώνει, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Το γάλα ‘κόβει’ αμέσως σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στο νεροχύτη το τρυπητό και πάνω του απλώνουμε το τουλπάνι, το οποίο έχουμε βρέξει για να μην κολλήσει το τυρί.
Αδειάζουμε
εκεί μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Πιάνουμε τις άκρες του
τουλπανιού και ανεβοκατεβάζουμε ελαφρά τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι
να φύγει ο πολύς ορός.
Τοποθετούμε
το τουλπάνι με το τυρί μέσα στο κεσεδάκι από το γιαούρτι που έχουμε
τρυπήσει. Το πιέζουμε λίγο με το χέρι. Τακτοποιούμε κάπως το τουλπάνι
ώστε να μην έχει πολλές ζάρες και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο
ατρύπητο κεσεδάκι.
Μέσα σ’ αυτό βάζουμε βάρος – μια πέτρα, ένα γεμάτο
βάζο κ.α. – και το αφήνουμε έτσι 10-12 ώρες περίπου, να στραγγίσει καλά.
Κατόπιν, αφαιρούμε το βάρος, βγάζουμε το ατρύπητο κεσεδάκι, τραβάμε το
τουλπάνι και ελευθερώνουμε το τυρί.
Σ’ ένα
βαθύ πιάτο βάζουμε μια χουφτίτσα χοντρό αλάτι. Τοποθετούμε το τυρί πάνω
στο αλάτι. Ρίχνουμε άλλη μια χουφτίτσα από πάνω. Καλύπτουμε με δεύτερο
πιάτο και πάνω βάζουμε πάλι βάρος. Το αφήνουμε άλλες 10-12 ώρες.
Κατόπιν το καθαρίζουμε-χωρίς πλύσιμο. Είναι έτοιμο ή να το φάμε ή να το αποθηκεύσουμε.
Εμείς το
συντηρούμε για 4-5 εβδομάδες βάζοντάς το μέσα σε ελαιόλαδο. Για να μην
ξοδεύουμε πολύ λάδι, χρησιμοποιούμε πάλι ίδιου τύπου κεσεδάκι από
γιαούρτι. Έτσι το κεφαλάκι του τυριού χωράει ακριβώς και χρειάζεται λίγο
λάδι για να το καλύψει. Το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Υ.Γ. 1.
Είμαι σίγουρη ότι συντηρείται για πολύ περισσότερο από 5 εβδομάδες. Δε
χρειάστηκε σε μας να μείνει περισσότερο, οπότε δεν έχω εμπειρία.
Υ.Γ. 2. Από τα 5 λίτρα γάλα παρασκευάζεται γύρω στα 650 γρ τυρί.
Υ.Γ. 3. Το χοντρό αλάτι είναι καλό να μη χρησιμοποιείται δεύτερη φορά
Μπορείτε να δείτε και το βίντεο που έκανε η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κομοτηνή
Πηγή : www.peliti.gr