Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεντρολίβανος ο φαρμακευτής. Είναι τμήμα του μυστικού της μακροζωίας ;

Αντικείμενο έρευνας από ειδικούς επιστήμονες θα γίνει ένα μικρό χωριό στη Νότια Ιταλία, το οποίο παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανθρώπων που ζουν πάνω από 100 χρόνια. Το μυστικό της μακροζωίας πρόκειται να αναζητήσει μια ομάδα ειδικών επιστημόνων και γιατρών, ερευνώντας τους κατοίκους του χωριού Acciaroli το οποίο βρίσκεται στην δυτική ακτή της Νότιας Ιταλίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το χωριό παρουσιάζει ένα ανεξήγητο φαινόμενο, καθώς στον πληθυσμό του των περίπου 2.000 κατοίκων υπάρχουν τουλάχιστον 300 που πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα
100 χρόνια ζωής.


Παράλληλα στο ίδιο χωριό παρουσιάζεται ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αλλά και νόσου Αλτσχάιμερ, στοιχεία που προσθέτουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον γύρω από το μυστήριο -και το μυστικό- του μικρού ιταλικού χωριού.


Η έρευνα θα γίνει από μία ομάδα Αμερικανών και Ιταλών επιστημόνων, οι οποίοι θα ψάξουν να βρουν τι κάνει τους 300 αυτούς ανθρώπους να φθάνουν τα 100 χρόνια. Όπως υποστηρίζουν, η έρευνα θα είναι μεγάλη σε διάρκεια έτσι ώστε να διερευνηθούν τόσο οι γενετικοί παράγοντες όσο και άλλα στοιχεία όπως το περιβάλλον, η διατροφή και η άσκηση.


Πάντως σύμφωνα με τα ήδη γνωστά, οι κάτοικοι του μικρού χωριού της Μεσογείου τρέφονται κυρίως με ψάρια ενώ χρησιμοποιούν αποκλειστικά λάδι ελιάς στα φαγητά τους. Τα πιάτα τους έχουν μεγάλες δόσεις από δενδρολίβανο, ένα φυτό το οποίο υποστηρίζεται ότι έχει ιδιότητες που μπορούν να αυξήσουν την υγεία στις μεγάλες ηλικίες.


Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ορισμένες ενώσεις σε καρνοσικό οξύ - η οποία είναι παρούσα σε δεντρολίβανο - συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης . Το καρνοσικό οξύ μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των ματιών και να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο.


Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το δεντρολίβανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά και ικανότητες καταπολέμησης των καρκινικών όγκων. Ωστόσο, οι κάτοικοι του Acciaroli - μια πόλη που πιστεύεται ότι έχει εμπνεύσει τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ στο μυθιστόρημα «Ο Γέρος και η Θάλασσα» πιστεύεται ότι ζουν περισσότερο λόγο του ότι το χωριό τους είναι χτισμένο σε έναν λόφο και κάνουν αρκετή πεζοπορία καθημερινά.


Η μελέτη θα περιλαμβάνει εξετάσεις για να δουν οι επιστήμονες τον μεταβολισμό των κατοίκων, βιομετρικές μετρήσεις, αλλά και μελέτη όλων των πρωτεϊνών που προκαλούν τις καρδιακές παθήσεις, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τις νεφροπάθειες αλλά και τον καρκίνο. Οι κάτοικοι θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους ενώ εθελοντικά θα δώσουν και αίμα για να γίνουν οι αναλύσεις.

Με την ευκαιρία του άρθρου, ας δούμε και ένα μικρό, μα, υπέροχο έργο τέχνης για τον "Δεντρολίβανο τον Θεραπευτή"
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η