Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κουλουράκια αμμωνίας (παραδοσικά)

Το Blog μας, έχει ήδη 4 1/2 έτη ύπαρξης. Είναι δε άξιο αναφοράς πως έχει φτάσει ήδη στις 63.500 αναγνώσεις, από όλο τον κόσμο ενώ, το σημαντικότερο είναι πως, όποιος πληκτρολογήσει στο google "Κοντοβάζαινα" έχει ως πρώτη αναφερόμενη επιλογή το χώρο μας αυτόν.

Έτσι, έχοντας όρεξη για πρόσθετη δημιουργία και παραγωγή σκέψης, διαφάνεια, αποτύπωση σημείων του χωριού μας, καταγραφή απόψεων και θέσεων, ξεκινάμε από σήμερα μια νέα ενότητα με παραδοσιακές συνταγές συμπατριωτών μας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εκπλήξεις, σύμφωνα με κάποιες ιδέες που έχετε προτείνει εσείς.


Εύκολη και παραδοσιακή συνταγή από την συμπατριώτισσα μας, την Όλγα Καψή.

1 βιτάμ 250γραμ., λίγο αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού), 1 1/2  κούπα ζάχαρη, 1/2 κούπα γάλα, 4 αυγά, 1 φακελάκι μπέικινκ (20 γραμ), 1/2 φακελάκι αμμωνία (15 γραμ), ξύσμα απο 1 πορτοκάλι, 1 κιλό και κάτι (περί την μισή κούπα) αλεύρι.

Χτυπάμε όλα τα υλικά, (εκτός το αλεύρι), και στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι (όσο χρειαστεί, έτσι ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή, εύπλαστη και να μη κολλάει στην λεκάνη μας).

Αφήνουμε την ζύμη λίγο να ξεκουραστεί 1/2 έως 45 λεπτά. Σε ένα ποτηράκι σπάμε ένα αυγό,

κρατάμε τον κρόκο και τα πασπαλίζουμε από πάνω με ένα πινέλο αφού τα φτιάξουμε και τα βάλουμε στο ταψί που έχει μέσα του λαδόκολλα.
Όλγα Καψή

Σημείωση : για το κάθε κουλουράκι χρησιμοποιούμε ζυμάρι όσο είναι ένα μεγάλο καρύδι. Έτσι, με τα ανωτέρω υλικά θα έχουμε περί τα 70 κουλουράκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 - 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο), στην μεσαία σχάρα. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με κάτι λεπτό για μια μέρα, έξω στο μπαλκόνι ώστε να φύγει η έντονη μυρωδιά της αμμωνίας και μετά ... ορμάμε στο ... ψητό.





Όλγα Καψή
Όλγα Καψή
Η Όλγα όμως πήγε την συνταγή και ένα βήμα πιο πέρα βουτώντας μερικά, στην άκρη τους σε σοκολάτα και τρούφα δίνοντας μια άλλη "νότα" στα κουλουράκια.

Εύγε της και καλή επιτυχία σε όποιον τα κάνει (εγώ ήδη τα έκανα :) ) Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η