Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορυφαίο βιολογικό λίπασμα - εντομοκτόνο - καθαριστικό. Πείτε ΟΧΙ στα χημικά !


Παρασκευή ενζύμων από σκουπίδια

Παρασκευή ενζύμων από σκουπίδια για τα φυτά και το σπίτι

Το φθηνό λίπασμα - εντομοκτόνο - καθαριστικό

Τα ένζυμα από σκουπίδια είναι θαυμάσια σπιτικά προϊόντα καθαρισμού και ταυτόχρονα αποτελεσματικά φυσικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στις κουζίνες μας, μετατρέποντας τα απορρίμματα της σε κάτι πραγματικά αξιοποιήσιμο.

Ποιος εφεύρε τα ένζυμα σκουπιδιών
Η φόρμουλα ερευνήθηκε και διαδόθηκε από την ιδρύτρια του Βιολογικού Γεωργικού
σωματείου της Ταϊλάνδης, τη Δρ. Rosukon Poompanvong, η οποία κέρδισε το βραβείο του FAO το 2003 για την εξαιρετική συμβολή της στη βιολογική γεωργία, μέσα από το έργο της για την χρήση οργανικών αποβλήτων που έχουν υποστεί ζύμωση, σαν λιπάσματα, σαν φυτοφάρμακα και τη χρήση τους στην τροφή των ζώων.

Τι είναι τα ένζυμα από σκουπίδια;
Τα ένζυμα από σκουπίδια δεν είναι παρά ξίδι ή αλκοόλη που προέρχεται από τη ζύμωση νωπών αποβλήτων κουζίνας, όπως λαχανικών και φρούτων (φλούδες κομμάτια και κατακάθια), ζάχαρη (μαύρη ζάχαρη ή μελάσα) και νερό.

Το ένζυμο παίρνετε μετά από 3 μήνες αφού περάσει από ένα φίλτρο και απομακρυνθεί το υπόλειμμα του. Το βασικό συστατικό του είναι η μελάσα, η οποία μεταβολίζει σε αλκοόλη τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο απόβλητα. Αυτό ανάγεται στην τελική της μορφή σε οξικό οξύ ή ξύδι. Το ξύδι με τις όξινες ιδιότητες του είναι γνωστό ως ένα παντός τύπου μη-τοξικό καθαριστικό.

Πώς να φτιάξεις ένζυμο από σκουπίδια

Υλικά:
Μελάσα ή μαύρη ζάχαρη
Φρέσκα λαχανικά ή / και Φρούτα φλούδες (κατακάθια, φλούδες που δεν είναι ψημένα)
Αεροστεγές πλαστικό δοχείο
κύπελλο μέτρησης

Μέθοδος παρασκευής

α. Σε μια αεροστεγή πλαστική συσκευασία, μετρήστε και προσθέστε

1 μέρος μελάσα + 3 μέρη φλούδες λαχανικών / φρούτων + 10 μέρη νερού

Παράδειγμα, κατά βάρος: 100 γραμμάρια μελάσα ή μαύρη ζάχαρη + 300 γραμμάρια λαχανικά / φλούδες φρούτων + 1.000 γραμμάρια νερό

Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε πολλαπλάσια αυτών, διατηρώντας την ίδια αναλογία.
β. Δώστε το μείγμα ένα καλό κούνημα και βιδώστε το καπάκι σφιχτά.
Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά για να το κάνετε, όταν έχετε τα συστατικά και το δοχείο. Η ζύμωση διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, έτσι είναι καλύτερα να φτιάχνετε κλιμακωτά το ένζυμο σε παρτίδες, με ετικέτες στα δοχεία που να δείχνουν την ημερομηνία που γίνονται. Αυτό θα εξασφαλίσει ένα τακτικό εφοδιασμό αργότερα.

Σημείωση: Θα πρέπει να κρατήσετε το δοχείο αεροστεγές κλειστό. Ωστόσο, πρέπει να ανοίγετε το καπάκι μια φορά την εβδομάδα ή κάθε λίγες ημέρες για να βγουν έξω τα αέρια, αλλιώς μπορεί να φουσκώσει και να σκάσει το δοχείο.

γ. Μετά από 3 μήνες, μπορείτε να φιλτράρετε το υπόλειμμα για να πάρετε ένα σκούρο καφέ υγρό που έχει μια φρέσκια, ξινή μυρωδιά όπως το ξίδι.
Εδώ είναι μερικές εικόνες για το πώς η GE θα πρέπει να μοιάζει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης:
Παρασκευή ενζύμων από σκουπίδια-διαδικασία
Φωτογραφίες: Datin Moo Siew Yoong (Linda)

Πως να χρησιμοποιήσετε τα ένζυμα από σκουπίδια

Τα ένζυμα από σκουπίδια είναι συμπυκνωμένα ξύδια και λειτουργούν καλύτερα όταν αραιωθούν με νερό. Οι απαιτούμενες αναλογίες αραίωσης παρέχεται παρακάτω.

Για τη βιολογική καλλιέργεια - γεωργία:
Εδώ είναι κατευθυντήριες γραμμές για τον κήπο ή το χωράφι σας για χρήση ως φυσικό λίπασμα, εντομοκτόνο, παρασιτοκτόνο και ως ορμόνη ανάπτυξης των φυτών.
Για εξαιρετικά υποβαθμισμένα εδάφη, οι συνεχείς ψεκασμοί για 3 μήνες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ποιότητας του εδάφους.

α) Ένζυμο για λίπασμα – 1:100 / 500 / 1000
β) Ένζυμο για εντομοκτόνο – 1:1000
γ) Ένζυμο για ζιζανιοκτόνο – 1:100
d) Ένζυμο για ορμόνη για περισσότερα άνθη και φρούτα – Διαλύστε 500x

Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε αραιωμένα διαλύματα στις παραπάνω δοκιμασμένες αναλογίες - λειτουργούν καλύτερα σε ομοιοπαθητικές ποσότητες και είναι πιο αποτελεσματικές. Πυκνά διαλύματα μπορεί να κάψουν το φυτό ή να κάνουν το χώμα πολύ όξινο.

Στη Σιγκαπούρη το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Kampung Senang χρησιμοποιεί αποκλειστικά GEs στον κήπο τους. Χρησιμοποιούν GE μία φορά την εβδομάδα, με ψεκασμό του διαλύματος αραιωμένου (1: 1000) επί των φύλλων και του εδάφους.
Του κηπουρού του αρέσει να το κάνει αυτό πολύ νωρίς το πρωί για να διευκολύνει την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Για οικιακή χρήση
Σε αντίθεση με την κηπουρική, μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι με τα ποσοστά αραίωσης. Εδώ είναι μερικές προτάσεις:

Συμπυκνωμένο ένζυμο (χωρίς νερό)
Μπάνιο: 50-100cc. Προσθέστε στον μπάνιο για να καλυτερέψετε το δέρμα σας
Πλυντήριο: 20-50cc. Προσθέστε στα ρούχα για να καθαρίσουν-μαλακώσουν
Τουαλέτα: 250cc. Ρίχνουμε και πλένουμε
Δεξαμενή νερού: 1 /10.000 λίτρα νερού

Τι επιτρέπετε & τι απαγορεύετε στην παρασκευή/χρήση ενζύμων σκουπιδιών

- Χρησιμοποιήστε ένα αεροστεγή πλαστικό δοχείο και όχι από μέταλλο ή γυαλί γιατί δημιουργούνται αέρια μέσα στο δοχείο και μπορεί να εκραγούν. Ακόμη και με το πλαστικό δοχείο, είναι σημαντικό να ανοίγουμε το καπάκι μια φορά την εβδομάδα ή κάθε λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα και να ανακατεύουμε.

- Αποθηκεύστε το δοχείο σε ξηρό και δροσερό χώρο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Κρατήστε το σε θερμοκρασία δωματίου και μην το αποθηκεύετε μέσα σε ψυγείο. Χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συνδυασμό νωπών λαχανικών ή φλούδες φρούτων ή κατακάθια.

- Μην χρησιμοποιείτε μαγειρεμένο φαγητό, κρέας ή ψάρι, ή άλλα αντικείμενα εκτός των τροφίμων, όπως το χαρτί, μέταλλο, γυαλί, πλαστικό και ούτω καθεξής.

- Μην ανησυχείτε για τη λευκή, μαύρη ή καφέ ουσία που σχηματίζει ως στρώμα στην κορυφή του ενζύμου. Το λευκό στρώμα είναι ζύμη που είναι πλούσια σε βιταμίνη του συμπλέγματος Β και C και μπορούν πράγματι να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ψωμιού.

- Αν δείτε σκουλήκια, προσθέστε επιπλέον ένα μέρος ζάχαρη σε αναλογία και κλείστε το δοχείο αεροστεγώς. Θα εξαφανιστούν από μόνα τους.

- Μπορείτε να φιλτράρετε το υπόλειμμα μετά από 3 μήνες χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο ή ακόμα και βαμβακερό πανί ή T-shirt. Εάν μπορείτε να περιμένετε για 6 μήνες, αυτό είναι ακόμα καλύτερο. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για το GEs όταν φιλτραριστεί.

- Ξαναχρησιμοποιήστε το υπόλειμμα, ως λίπασμα στον κήπο ξηραίνοντας το αναμινύοντάς το με το χώμα, ή συνδυάστε το με φρέσκα κατακάθια λαχανικών / φρούτων σαν μαγιά για μια νέα παρτίδα GE.

- Αραιώστε το GE με νερό για τις περισσότερες χρήσεις. Αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητά του. Η αραίωση είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν χρησιμοποιείται ως λίπασμα ή φυτοφάρμακο για φυτά, όπου οι υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ όξινο για αυτά.

Η παρασκευή ένζυμων σκουπιδιών θα έλυνε το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών.
Η χρήση του GEs βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και προωθεί την οργανική κηπουρική και καλλιέργεια, που θα βοηθήσει τις επόμενες γενιές σε καλύτερη υγεία και πιο υγιή εδάφη. Ελπίζω να με ακολουθήσετε και να διαδόσετε την επανάσταση των ενζύμων από σκουπίδια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η