Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Codex Alimentarius και ΚΑΠ, ο θάνατος της Ελληνικής κτηνοτροφίας

Πατριώτες, θυμίζοντας αυτό ΕΔΩ και χωρίς να ξεχνάμε την πρότασή μας για εκτροφή αγελάδων, αναφέρουμε και τονίζουμε πως, εκτός από το θάνατο που προκαλεί η ΚΑΠ (Κοινή  Αγροτική Πολιτική, της Ε.Ε.), την χαριστική βολή στην Ελληνική Αγροτιά δίνει ο coxex alimentarius. Ο κώδικας τροφίμων όπως εύσχημα ονομάζεται η δυνατότητα να παράγεται ρυζόγαλο, γιαούρτι κλπ από πρωτεΐνες γάλακτος σε σκόνη ή ένας Θεός ξέρει από τι άλλο. Διαβάστε λοιπόν πιο κάτω την θανατική καταδίκη των Ελληνικών προϊόντων, των κτηνοτρόφων και γενικά του κάθε τι καθαρού που γευόμαστε μέχρι σήμερα.
Κοιτάξτε στις αγγελίες όποιας εφημερίδας θέλετε και παρατηρήστε πόσοι παραγωγοί ξεπουλάνε για ένα κομμάτι ψωμί την στάνη τους. Τα βουστάσια τους. Τον βιό τους. Και, σκεφτείτε πριν να είναι αργά για όλους μας !

Της Δανάης Αλεξάκη, dalex@naftemporiki.gr


Με τον κίνδυνο της κατάρρευσης απειλείται ο κλάδος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, με τους παραγωγούς να ζητούν να
καθιερωθεί «το ελληνικό σήμα» για το γάλα και να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στον κώδικα τροφίμων και ποτών σε ό,τι αφορά στο θέμα του γιαουρτιού.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ Θανάσης Βασιλέκας τόνισαν μεταξύ άλλων ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι έχουν βιώσει: οικονομική ασφυξία λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής (διπλασιασμό στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας, ΕΝΦΙΑ κ.ά.), μακρά περίοδο αποπληρωμής από τις γαλακτοβιομηχανίες, λουκέτο στην ΑΓΝΟ, κρούσματα οζώδους δερματίτιδας ειδικά στον Εβρο με πενιχρές αποζημιώσεις, ενώ η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, λόγω της κρίσης, επιτείνεται εξαιτίας της κατάργησης των ποσοστώσεων στην Ε.Ε., που οδηγεί σε σφοδρές αναταράξεις στον τομέα του γάλακτος.

«Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ζητούν επιτακτικά δραματική μείωση της τιμής για το 30% της παραγωγής γάλακτος που παραδίδουν οι παραγωγοί (27/28 λεπτά), με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο γάλα θα πάει για τυροκόμηση» ανέφεραν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, ενώ χαρακτήρισαν «δυσμενή εξέλιξη το γεγονός πως η ΦΑΓΕ αποχώρησε από την αγορά γάλακτος».

Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι τονίζουν ότι η επικείμενη αναθεώρηση του κώδικα τροφίμων και ποτών (παλαιό άρθρο 82) αναμένεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο, καθώς αφήνει περιθώριο στον καθένα να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα.

«Κι αυτό συμβαίνει, ενώ ακόμη και δικαστήριο της Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ το δικαίωμα να λέγεται greek yogurt εφόσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη» επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι.

Σημειώνεται ότι η αξία εξαγωγών το 2015 απ’ το γιαούρτι ξεπέρασε τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 200.000 τόνοι γάλακτος, από τις 600.000 που παράγονται συνολικά στην Ελλάδα, διατίθενται σήμερα για την παραγωγή γιαουρτιού.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη αναφέρει η «Ν», όταν «άνοιξε» το θέμα της αλλαγής του άρθρου που αφορά το γιαούρτι, στην έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνεται η δυνατότητα χρήσης οποιουδήποτε τύπου γάλακτος, καθώς και πρωτεΐνης γάλακτος αντί μόνο φρέσκο και το προϊόν να συνεχίζει να χαρακτηρίζεται «γιαούρτι» ή «ρυζόγαλο».

Yπενθυμίζεται επίσης ότι σε κοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει κανονισμός που να αφορά στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ σε διεθνές επίπεδο οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται κυρίως στον «Codex Alimentarius», ο οποίος αναφέρει ότι στην παραγωγή του γιαουρτιού δύναται να χρησιμοποιούνται ζυμωμένα γάλατα (fermented milks) χωρίς περαιτέρω προσδιορισμούς.

Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι «η τροποποίηση του κώδικα τροφίμων και ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως “προαπαιτούμενο” στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της.

Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν από το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της Ε.Ε. που λήγει στις 19 Μαΐου 2016».

Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας (σ.σ.: διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της) η χώρα μας, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η