Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γερνάει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας


Μόλις 6.008 είναι νέοι, ηλικίας 25 ετών, από τους συνολικά 605.811 αγρότες


Της Ρούλας Σαλούρου

Το τελειωτικό χτύπημα, μέσα σε ένα συνεχώς συρρικνούμενο οικονομικό αλλά και δημογραφικό περιβάλλον, δέχτηκε κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας.

Από τους συνολικά 605.811 αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ μόλις 6.008 είναι νέοι, ηλικίας έως 25 ετών. Τα στοιχεία που παρουσιάζει το «Agricola» είναι αποκαλυπτικά αλλά και άκρως ανησυχητικά, καθώς μόνο 2 άτομα που ασκούν το επάγγελμα του αγρότη και είναι ασφαλισμένα στον οργανισμό είναι ηλικίας 19 ετών, έχουν δηλαδή γεννηθεί το 1997.

Στον αντίποδα, άνω των 67 ετών είναι 16.605 άτομα, εκ των οποίων 78 έχουν γεννηθεί πριν από το 1946 (από 70 ετών και άνω). Και μπορεί οι εξελίξεις στο σύστημα παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο να ήταν
ραγδαίες, όμως οι ασκούμενες εθνικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών είναι αυτές που αθόρυβα και απλά οδηγούν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας σε αργό θάνατο... Όπως φαίνεται άλλωστε από τα στοιχεία, ο αγροτικός πληθυσμός γερνάει, αλλά δεν ανανεώνεται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με αφανισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του «Agricola», το 2015 υπήρξαν στον ΟΓΑ 14.300 εγγραφές νέων ασφαλισμένων αλλά και 10.500 διαγραφές. Έναν χρόνο πριν, οι εγγραφές έφτασαν τις 16.000, όταν οι διαγραφές, ήτοι η αποχώρηση από την ασφάλιση του ΟΓΑ λόγω αλλαγής επαγγέλματος, ήταν 3.500.

Το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, οι εγγραφές έφτασαν τις 9.000 και οι διαγραφές τις 870, όμως, όπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη του ταμείου, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000 καθώς εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις διαγραφής προς έγκριση. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι χιλιάδες αγρότες που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο και οι οποίοι ανατρέπουν την αναλογία παλαιών και νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ΟΓΑ έχει 141.504 ασφαλισμένους άνω των 60 ετών, ενώ άλλοι 191.112 ασφαλισμένοι στον οργανισμό είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Συνολικά, άνω των 50 και έως 73 ετών είναι περισσότεροι από τους μισούς ασφαλισμένους αγρότες του ΟΓΑ (332.616 άτομα). Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η κατακόρυφα φθίνουσα πορεία του αριθμού εκείνων των ασφαλισμένων στο ταμείο που έχουν γεννηθεί από το 1976 και μετά.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ασφάλιση των αγροτών, η αύξηση των εισφορών αλλά και τα σχεδόν ανύπαρκτα αντανακλαστικά των τελευταίων κυβερνήσεων στη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για διαρθρωτικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του αγροτικού πληθυσμού μιας χώρας.
Ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας εξαφανίζεται...

Τα στοιχεία, μάλιστα, της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τείνουν να μετατρέψουν σε... αστικό μύθο την επιστροφή των νέων από την πόλη στο χωράφι. Μια διαχρονική καταγραφή της εξέλιξης της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα (κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας) αποδεικνύει ότι η επιστροφή στο χωράφι που φάνηκε στην αρχή της κρίσης, μεταξύ 2009 και 2010, δεν είχε συνέχεια.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2010 απασχολούνταν στον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας 535.005 άτομα, εκ των οποίων οι 105.072 ως μισθωτοί. Στο τέλος του 2015, σύμφωνα με τα διαθέσιμα (προσωρινά) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, απασχολούνται 481.744, εκ των οποίων 99.976 ως μισθωτοί, ήτοι μέσα σε 6 χρόνια χάθηκαν 53.261 θέσεις απασχόλησης.

Βέβαια, από το 2008 έως το 2010 σημειώθηκε πράγματι αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, με 33.000 νέες θέσεις εργασίας, είχε όμως προηγηθεί αντίστοιχη μείωση κατά 37.000 θέσεις, το διάστημα 2005-2008.

Νέες απώλειες, 45.000 θέσεων, σημειώθηκαν το διάστημα 2010-2012, ενώ συνεχής μείωση καταγράφηκε έως και το 2015. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 1981 1.083.000 άτομα απασχολούνταν στον τομέα της γεωργίας, ενώ το 1995 είχαν απομείνει 758.787 αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί αγρότες (εργάτες γης). Δέκα χρόνια αργότερα, το 2005, είχαν μειωθεί ακόμη περισσότερο, στα 550.584 άτομα, για να φτάσουν τον προηγούμενο χρόνο στα 481.744 άτομα.

Κάπως έτσι, αθόρυβα και σταθερά, ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας εξαφανίζεται...

Για την μεταφορά
Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η