Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοκοβίτικο. Η παλιά τοπική και σπάνια φυλή προβάτων, σε Κοντοβάζαινα και Βούτση

Το κατωτέρω video δημιουργήθηκε στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης των φοιτητών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). 

Η επιμέλεια ήταν της φοιτήτριας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής (ΕΖΠ&Υ) Μαρίας Γέρου σε συνεργασία με την επιβλέπουσα Λέκτορα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, του ΓΠΑ, Παναγιώτα Κουτσούλη.

Τα ποίμνια που παρουσιάζονται είναι από τα χωριά Κοντοβάζαινα και Βούτση τον Αύγουστο του 2014.
Θερμές ευχαριστίες στους παραγωγούς: Πέρσα Κανελλάκη, Τάσο Κοκκίνη, Κώστα Μουτζούρη.
 
     Παναγιώτα Κουτσούλη
  Λέκτορας Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του
    Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Η Λέκτωρ κ. Παν. Κουτσούλη με την κτηνοτρόφο 
κ. Περσεφόνη Κανελλάκη - Τάγκαλη στην Κοντοβάζαινα
Ευχαριστώντας θερμά για το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Λέκτορος κ. Κουτσούλη και της ομάδας της, αναφέρουμε για την παλιά και σπάνια φυλή προβάτων "Κοκοβίτικο", τα εξής : 
Συναντάται σε ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου (Νομοί Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας) 700 – 1.500 άτομα (2001).





Χαρακτηριστικά: • Αναμικτόμαλλο. • Λεπτόουρο. • Μικρόσωμο. • Γαλακτοπαραγωγή : 50 – 60 kg / προβατίνα. • Βάρος : ♂ 56 kg ♀ 41 kg. • Υ.Α.: ♂ 63 cm, ♀ 55 cm.
κ. Κώστας Μουτζούρης στο Βούτση


κ. Τάσος Κοκκίνης στην Κοντοβάζαινα
Απολαύστε το video όσο και εμείς, ενώ ταυτόχρονα σκεφτείτε πως, οι σύγχρονες μορφές κτηνοτροφίας, μπορεί να είναι αποδοτικές μα δεν είναι φίλιες προς το περιβάλλον, ενώ χρειάζονται και πληθώρα -κατά περίπτωση- φαρμακευτικά σκευάσματα. Σκευάσματα τα οποία δεν έχουν σε τόση έκταση ανάγκη οι γνήσιες γηγενείς -και χιλιετιών- ποικιλίες ζώντων πλασμάτων της φύσης.







  
Φωτογραφία από καθηγητή του ΓΠΑ, Ιωσήφ Μπιζέλη (υλικό του 2011)

 Επιμέλεια δημοσίευσης Κοντοβάζαινα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η