Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καιρός για μπόλιασμα (κέντρωμα) δέντρων

Πλησιάζοντας ο καιρός για το μπόλιασμα των άγριων δέντρων σταχυολογήσαμε ορισμένες αναφορές για τις ακολουθούμενες τακτικές για την "εξημέρωση" αλλά και την αύξηση παραγωγής ποικιλιών που, ναι μεν ίσως να διαθέτουμε αλλά δε, δεν αποδίδουν όση ποσότητα και ότι ποιότητα θα
θέλαμε.

Τα επόμενα 2 video είναι έξοχα και κατατοπιστικότατα για τον καθένα μας που θέλει να μπολιάσει δέντρα.

Τονίζομαι ότι η χρήση "πάστα μπολιάσματος" είναι απόλυτα αναγκαία μιας και η χρήση λάσπης για την κάλυψη της τομής του μπολιάσματος, δεν εγγυάται την επιτυχία (λόγω των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως). 






Στους κατωτέρω δεσμούς, θα βρείτε πλειάδα από αναφορές, κείμενα, οδηγίες με οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και τα απαιτούμενα για το μπόλιασμα.

Καλή επιτυχία.

  1. Σε ποια δέντρα κεντρώνουμε και τι. Πως και πότε γίνεται 
  2. Μπόλιασμα - τρόποι εμβολιασμού 
  3. Κέντρωμα δέντρων πως και πότε να γίνεται 
  4. Πότε κάνουμε εμβολιασμό (μπόλιασμα); και ποια είναι η σωστή εποχή ;
Και επειδή οφείλουμε να υπακούμε στους παλαιότερους που είχαν τεχνογνωσία χιλιάδων ετών, όσον αφορά την Γεωργία και την Κτηνοτροφία και μιας και το μπόλιασμα πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ημέρες της Σεληνιακής Φάσης, εδώ το ημερολόγιο της σεληνιακό ημερολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η