Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Μονή της Κλειβωκάς (*) Ένα μοναδικό στοιχείο 70 ετών, που μέχρι χθες θεωρούνταν χαμένο.



Μοιραζόμαστε μαζί σας ένα μοναδικό βιβλιαράκι που είχε εκδοθεί το 1954 με τίτλο Η Μονή της Κλειβωκάς και με υπότιτλο Η γραφική Κοντοβάζαινα.

 

 Στο πρώτο του τμήμα ο συγγραφέας του Πρεσβύτερος και Εφημέριος της Αγίας Τριάδας Κοντοβαζαίνης Βασίλειος Σπηλιόπουλος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα της Ιεράς Μονής Κλειβωκάς.

 Στο δεύτερο τμήμα του βιβλιαρίου αυτού, ο ίδιος συγγραφέας, περιγράφει με μοναδικό και ποιητικό τρόπο την Κοντοβάζαινα.

 Ας θεωρηθεί ότι το παρόν αποτελεί μια μοναδική προσφορά στον τόπο μας, τόσο για την διαφημιστική όσο και για την λαογραφική και

θρησκευτική του προβολή. 

 Προσφορά που γίνεται χωρίς την παραμικρή επιθυμία κέρδους και με μόνη μας συνέπεια τις αρχές που εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί το παρόν ιστολόγιο που δημιούργησε με αγάπη και όραμα ο δικός μας Γιώργος Κανελλάκης και μεταλαμπάδευσε σε εμάς.

Ευχαριστώντας τον συμπατριώτη που διέθετε το βιβλιαράκι στο αρχείο του και μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ,


για το kontovazaina.blogspot.com, Ελένη



* Προς το χριστεπώνυμο πλήθος αλλά και προς κάθε λάτρη της λαογραφίας : Η Μονή Κλειβωκάς δεν ονομάζεται ούτε ζωναρίτισα, ούτε μετέωρο της Γορτυνίας, ούτε τις άλλες εξυπνάδες που κατά καιρούς προωθούν ορισμένοι που προσπαθούν με λάθος τρόπο να επιβάλουν τις βουλές τους. 

Ονομάζεται απλά και σεβάσμια, ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΒΩΚΑΣ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμάρια

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η